"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

"Наталка Полтавка"

     26 листопада 2015 року  в Оріхівському районному будинку культури відбулась музична вистава «Наталка Полтавка» у виконанні акторів Запорізького академічного театру молоді. Учні нашої школи, разом з вчителями української мови та літератури мали можливість переглянути виставу, що  включена до навчальної програми з української літератури.

     «Наталка Полтавка»  створена  Іваном Котляревським у 1819 році. Ця  історія про гарну дівчину Наталку. Вона вірно чекала свого любого Петруся, який подався за моря на заробітки та й пропав – жодної чутки про нього, жодної звісточки. Може, забув про кохану та про свої обіцянки? Не знала Наталка, що й думати... А тут іще докори матері, бо відбою нема від женихів: тахтаулівський дяк, волосний писар, підканцелярист Скоробрешенко – «всі розумні, зажиточні та чесні». На Наталчину біду, посватався до неї навіть сам пан возний Тетерваковський – заможний і поважний. Виборний села Макагоненко взявся допомогти возному умовити Терпилиху, мати Наталки, та й саму Наталку. «Ну то й що, що старий, але ж багатий», - переконувала Наталку Терпелиха. Не витримала дівчина дорікань матері - дала згоду.  Вже й рушники пов’язали,  як раптом з’явився Петро. Отут і починається найцікавіше...

     Знайома історія та й вічна, мабуть. Що переможе: гроші чи любов? Користь і змова чи щире кохання?

     Твір І. Котляревського «Наталка Полтавка» давно став класикою української драматургії. Не порахувати, скільки разів ставили її на різних сценах, де вона мала шалений успіх. Та з часом, ніби мохом, обросла стереотипами. Молодий режисер Запорізького академічного театру молоді  Геннадій Широченко узявся оновити стару історію, надати їй сучасного звучання, ввести в неї нинішні ритми та поняття і проявити те, що пішло у тінь, стерлося. У спектаклі задіяні   молоді актори: засл.арт.України Любов Фриган, Максим Березнер, Анна Симонова, Катерина Россолова, Олександр Фортус, Юрій Драненко, Петро Желев, Юрій Макаренко, Інна Яновська, Надія Вечеря, Назар Баранніков.

     Захопливий та цікавий спектакль підготували: режисер-постановник – Геннадій Широченко, композитор – В'ячеславТодика, хормейстерзаслужений діяч мистецтв України Лілія Гринь, художник-постановник – член Національної спілки художників України Тетяна Власенко, хореограф  –  Катерина Кошовник. Вони талановиті й завзяті, завдяки талановитому підходу  не дали  нудьгувати глядачу, бо з істинним українським гумором показали   вічну історію кохання. 

    Фоторепортаж ви можете переглянути в фотоальбомі: "Наталка Полтавка" (2015 рік), подібну інформацію ви можете переглянути за посиланням : "Україна - це ми"