"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Конкурс знавців української мови та літератури

     Приймати участь у різноманітних Міжнародних конкурсах  стало традицією для нашої школи. Неодноразово ми були призерами та переможцями цих конкурсів, і цей рік не став виключенням. 24 листопада учениця 7 класу Гринь Єлизавета та учениця 8 класу Шепель Єлизавета взяли участь у Міжнародному мовно-літературному конкурсі імені Т.Г.Шевченка, де здобули почесні ІІ-і місця. Також, щорічно з 2000 року, проходить ще один конкурс – Міжнародний конкурс знавців української мови імені П.Яцика, де знову ж учениця 7 класу Гринь Єлизавета та учениця 8 класу Шепель Єлизавета вибороли ІІ-і місця. До того ж, в конкурсі імені П.Яцика , прийняли участь і учні молодших класів – Грицаненко Вікторія учениця 3 класу та Заяц Анастасія учениця 4 класу, які посіли V місця.

     До участі в конкурсі учнів готували: Суставова Н.В., Рябуха Л.В., Петренко Л.М., Дротянко Т.В.

     Вітаємо дівчат з перемогою.

   Довідка

     Петро Яцик (1921 – 2001) – відомий канадський бізнесмен і меценат українського походження. Народився у селі Верхнє Синьовидне на Львівщині. Закінчив семирічку, вчився на сільськогосподарських та залізничних курсах. Працював помічником машиніста. Емігрував 1943 року. У 1947 році закінчив Український технічногосподарський інститут у Регенсбурзі. З 1949 року жив у Канаді. З кінця 50-х років П.Яцик почав направляти значні кошти на реалізацію різноманітних наукових та культурних проектів української діаспори.  Найбільш відомим проектом, профінансованим Яциком, стало видання англійською мовою «Історії України-Русі» М. Грушевського. На переклад і друк цієї монументальної праці, меценат пожертвував 15 млн. дол.

     В 2000 році перший раз пройшов  Міжнародний конкурс знавців української мови. За рішенням Ліги українських меценатів конкурсу було присвоєно ім’я Петра Яцика, а його дочка Надія стала почесним головою конкурсу.