"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Юка

Вже декілька років юка прекрасно росте у шкільному розарії. Садова форма відмінно переносить наші степові зими зі зміною морозу та відлиги , холоду без снігу, затяжні дощі. Вона викидає високі стрілки, прикрашені біло - молочними квітами у формі лілій. Нещодавно ця прекрасна рослина розквітла у оточенні чудового цвіту троянд.
Юка (Yucca) – багаторічні деревоподібні рослини родом з субтропічної зони Північної Америки; входить в родину агавові і налічує до сорока видів. На батьківщині Юки (Yucca), її використовують в різних сферах. Зі зрізаних квіток Юки отримують сік з високим вмістом цукру. З Юки нитчастої отримують дуже міцні волокна, з яких робили перші джинси, ще до застосування бавовни. Хоча в США і до цього дня в джинси додають волокна Юки, що робить їх більш міцними та стійкими до зношування. Крім цього, з волокон Юки виготовляють папір і канатні мотузки, а на додачу її використовують у лікувальних цілях.
Юка – це вічнозелені рослини з низьким стеблом, який або зовсім не розгалужується, або розгалужується незначно. У деяких видів стебло майже не видно, а відразу над землею височіє велике гарне листя, розташоване по спіралі. Суцвіття прямостояче, велике, в довжину до 2 метрів, виходить із центру розетки листків і схоже на мітелки. Квітки (в довжину до 7 сантиметрів) никнуть та мають форму дзвоника, колір – білий. 10-ти сантиметровий плід виглядає як коробка з насінням чорного кольору (в діаметрі до 1 сантиметра).
Юка дуже часто використовується для прикрашання інтер'єру, а особливу цінність мають екземпляри з декількома точками росту – у яких стовбур розгалужується.