"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Увага! ЗНО 2015! Важливо!

      Зовнішнє незалежне оцінювання -   це  сукупність  процедур  із  визначення  рівня  знань випускників  для  вступу  до  вищих  навчальних  закладів (ВНЗ)  України.

     Відповідно  до  статті  45  Закону  України  «Про  вищу освіту»  ЗНО  результатів  навчання,  здобутих  на  основі повної  загальної  середньої  освіти,  використовують  для прийому  до ВНЗ на конкурсній  основі.  

     У  Дніпропетровській  та  Запорізькій областях  проведення  ЗНО  організовує Дніпропетровський  регіональний  центр оцінювання  якості освіти  (ДпРЦОЯО).

     Загальне  керівництво  ЗНО  здійснює Український  центр   оцінювання  якості  освіти (УЦОЯО).  

     Учасниками  ЗНО  є  випускники  навчальних закладів  системи  загальної  середньої  освіти поточного та минулих  років,  які отримали повну загальну  освіту  та  планують  вступати  до  ВНЗ України.

     ЗНО  у  2015  році  буде  проведено  з  12 навчальних  предметів:  української  мови  і  літератури,  історії  України, математики,  біології,  географії,  фізики, хімії,  а  також  з  англійської,  німецької, французької,  іспанської та  російської мов.

     У  2015  році  не  проводитиметься  ЗНО із  всесвітньої  історії  та світової літератури.

     Сертифікаційні  роботи  ЗНО  (тести)  укладаються відповідно до програм ЗНО 2015.

     Інформація  щодо  кількості  завдань  кожного  тесту,  часу, відведеного  на  виконання,  форми  завдань,  схеми  оцінювання кожної  форми  завдань  та  максимальної  кількості  балів  за правильне  виконання  завдань  тесту  міститься  в характеристиках  тестів ЗНО, на сайті ДРЦОЯО.

Зміст  тестів  визначено  програмами  ЗНО  2015.

     Тести  з  історії  України,  математики, біології,  географії,  фізики,  хімії перекладатимуться  в тому числі й російською мовою.

     Як  і  в  попередні  роки  кожний зареєстрований  учасник  ЗНО  має  право на  складання  тестів  не  більше  ніж  з ЧОТИРЬОХ навчальних предметів.

     ЗНО з української мови та літератури проводитиметься 24 квітня 2015 року. Для цього будуть задіяні пункти тестування в регіонах (у нас це – Оріхівська гімназія № 1 «Сузір?я», Оріхівська ЗОШ І-ІІ ступенів № 3).

      Усі  випускники  загальноосвітніх навчальних  закладів  2015  року складатимуть  ДПА  з  української  мови у формі ЗНО.

     Результати  з  української  мови зараховуватимуться як ДПА та ЗНО.

     ЗНО з української мови і літератури  є обов’язковим для вступу до будь-якого  ВНЗ України!

     Дворівневі  тести  складатимуться  з  двох частин:  базового та поглибленого рівнів.

     У  2015  році  тести  ЗНО  з  української  мови  і літератури  та  математики  вперше  будуть  двох рівнів  складності.

     Обирати  відповідний  рівень  складності випускники  будуть  під  час  реєстрації  для  участі в  ЗНО.  Рівень  складності  тесту,  необхідний  для вступу  на  навчання,  визначатиметься  правилами прийому  до  вищого  навчального  закладу,  які розробляються відповідно до законодавства України, у  тому  числі  Умов  прийому,  і  затверджуються вченою радою ВНЗ до 01 грудня 2014 року.

     У  2015  році  для  вступу  до  ВНЗ абітурієнти  подають  сертифікати ЗНО  виключно  2015  року  (сертифікати ЗНО,  видані  в  попередні  роки,  під  час нової  вступної  кампанії  не враховуватимуться).  

     Для  визначення  результатів  ЗНО  2015 з кожного  предмета  планується  встановити  «пороговий  бал»,  тобто  ту  кількість  тестових балів,  яку  може  набрати  мінімально підготовлений абітурієнт.

    Пороговий  бал  встановлюватиметься експертним шляхом.  

     Учасники  тестування,  які  не  подолають  «поріг», не  зможуть  використати  результат  ЗНО  з  цього  предмета для  вступу  до ВНЗ.

     Усі  абітурієнти,  результати  яких  будуть  більше «порогового  бала»,  отримають  оцінку  за  шкалою  100–200  балів та  матимуть  право  брати  участь  у  конкурсному  відборі  для вступу  до ВНЗ.

     ВНЗ  самостійно  визначає  мінімальне  значення  кількості балів  сертифіката  з  загальноосвітнього  предмету,  з  яким вступник  допускається  до участі  в конкурсі.

Нове в ЗНО – 2015 :

     Новий підхід визначення результатів ЗНО.

      Для того, щоб зробити оцінку зовнішнього оцінювання об’єктивною було вирішено запровадити поріг "склав ЗНО" та "не склав ЗНО". "Всі, хто не склав ЗНО – не можуть стати студентами. Усі, хто склав ЗНО – їхні результати визначаються від 100 до 200 балів і вони можуть стати студентами. Всі думки експертів підсумовуються і шляхом нескладної математичної формули виводиться середній тестовий бал, який може набрати мінімально підготовлений абітурієнт, якщо він успішно відповість на всі завдання тесту.

  • Це відмова від сертифікатів ЗНО минулих років.
  • У 2015 році з переліку предметів, з яких проводитиметься зовнішнє незалежне оцінювання, вилучено всесвітню історію та світову літературу.
  • У 2015 році Український центр оцінювання якості освіти також впроваджує тести дворівневої складності з двох предметів: української мови і літератури, математики.

      Традиційно базовий тест має складатися із 60% завдань середнього рівня складності, 20% - складних і 20% - простих. У тесті підвищеної складності це співвідношення буде змінене та складатиметься з 60% складних завдань, які не будуть виходити за межі шкільної програми. Абітурієнт, який складатиме тест двох рівнів складності отримає дві оцінки – за базовий і за поглиблений. Під час реєстрації абітурієнт зазначає, якого рівня (базового чи поглибленого) він буде складати тест.

     На порталі ДРЦОЯО, на сайті osvita.ua вже розміщено технічні описи дворівневих тестів та відеоматеріали, а також демонстраційні зразки  тестів базового та поглибленого рівнів.

  • Поєднання державної підсумкової атестації з української мови з тестом ЗНО з української мови і літератури для всіх випускників загальноосвітніх шкіл. Для цього у базовій частині тесту буде виділені завдання, що стосуватимуться української мови, тому що ДПА буде складатися тільки з української мови. Виконання цих завдань будуть оцінюватися за шкалою від 1 до 12 балів, а результати виконання цієї частини тесту заноситимуться в атестат про загальну середню освіту.

      Сайти та портали, на яких можна знайти корисну інформацію, тести з підготовки:

http://osvita.ua ,

http://dneprtest.dp.ua/

http://testportal.gov.ua

http://lvtest.org.ua

http://osvita.ua/test/44054/

http://zno.osvita.ua

http://zno.yandex.ua

http://zno-ua.net/test/   

     МОН затвердило нові умови прийому до ВНЗ на 2015 рік

     Міністерство освіти і науки України розмістило на офіційному веб-сайті Умови прийому до вищих навчальних закладів України в 2015 році (Наказ Міністерства № 1172 від 15.10.2014 зареєстрований в Міністерстві юстиції України за № 1390 / 26167 04 листопада 2014 року). Умови прийому до ВНЗ України в 2015 році розміщено у рубриці «Нормативно-правова база» та «Вступна кампанія».