"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Традиції села на громадському телебаченні «Запоріжжя»

     У новій серії проекту Село Vie журналісти Юлія Завада та Сергій Кучеренко відправились до запорізької глибинки, аби дізнатись, чи залишились у селах області традиції з відзначення різдвяних свят.

     Знімальній групі Громадського ТБ Запоріжжя вдалось відшукати автентичний фольклор в селі Мала Токмачка Оріхівського району.

      Просто на вулиці тут у святкові зимові дні можна зустріти Маланок, дівчат, що ходять по сільських хатах і щедрівками бажають їхнім господарям добробуту та гарного врожаю. Дівчата з фольклорного гурту “Спецефект” запевнять, щоразу намагаються включати до сценарію своїх меланкувань нові елементи – цьогорік експерементують із рок-обробкою традиційних щедрівок.

     Різдвяних пісень в Оріхівському районі співає й малеча. Для дітей зразкового творчого колективу “Червона калина” зимових канікул не існує, – мають гастролі, разом з керівниками відточують майстерність у музичних виставах і.. трохи заробляють на солодощі.

     Тут весь супровід живий – лише дитячі голоси, баян та трохи компактних ударних. Дорослі наставники запевняють, малеча, як губка, вбирає і тексти, і мелодику різдвяного фольклору і саме на них основна надія у збереженні автентичних традицій.

     Убранство святкового столу – окрема тема для кожної господині. Центром тут, звісно, є кутя. Селяни кажуть: “Яка кутя, таке й життя”, секретами рецептури не діляться, але запевняють, головна страва різдвяного столу може містити з десяток компонентів. Три ложки куті від господині має скуштувати кожен гість, перш ніж приступити до інших яств.

     Обряд віншування господаря – найважливіший в усіх сценаріях щедрувальників – побажання миру й добробуту господині у різдвяні дні мають сакральне значення, кажуть селяни.

     Переглянути відеоролик «Село VIE». Різдвяні свята» ви можете тут .

     Дізнатися як новорічні свята відзначають в стінах нашої школи ви можете дізнатись на сторінках новин : «Святий Миколай», «Святкова вистава», «Чарівне новорічне свято у школі», «Українські новорічні традиції у школі».