"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Навчальна практика. Насінницько-садівницьке господарство «Аврора» с. Широкого.

     Організовуючи навчальну практику педагогічний колектив Малотокмачанської ЗОШ І-ІІІ ступенів дбає про змістовність заходів, враховує різноманітність інтересів школярів.

     11 червня екскурсійна група побувала у ТОВ «Аврора» села Широкого. Радість, задоволення від щирості та гостинності господарів надовго запам’ятаються дітям. На ошатному подвір’ї, в оточенні квітучих троянд, ялівцю, ялин, нас зустріли агроном господарства Борт Г.В., головний садівник Герман В.П. та запросили до адміністративного приміщення, де на дітей чекали солодощі. І кожен відразу відчув: «Нас тут чекали».

    У такій невимушеній атмосфері ми довідалися про роботу господарства, його профіль, соціальні проекти.

    Засновником ТОВ «Аврора» (1997р.) є Герман С.В. Поряд із ним працює вся родина: дружина Валентина Павлівна, донька Євгенія з чоловіком, син.

     Це професіонали, захоплені  улюбленою справою люди. Вони підхопили справу Героя Соціалістичної праці Єфименка Андрія Сергійовича, який віддав садівництву 48 років свого життя.

     Сьогодні господарство «Аврора» займається насінництвом: апробується, вирощується насіння пшениці, кукурудзи, проса, суданської трави. Школярі спостерігали процес калібрування насіння, побачили сушарку для нього. Євгенія Сергіївна опікується величезним тепличним господарством, де доглянуто виглядають кожен кущик огірків, кабачків, помідорів. А поряд  вирощуються нові (навіть ще й без назви) сорти перцю, помідорів привезених із Ізраїлю. І що-найцікавіше, теплиця із виноградом. І повсюди використання останніх рекомендацій вчених по догляду за рослинами. На стадії завершення зведення ще однієї просторої теплиці ізраїльського виробництва.

     Поряд з теплицями питомник, де вирощуються саджанці черешні, персика, яблук, слив, шипшини. На ділянці більше 40 тисяч саджанців.

    Радощам не було меж, коли нас підвели до плантації суниці сортів Ханей та Чамора Турусі, розповіли про її вирощування, запросили пригоститися, ще й запропонували ємності для транспортування. А далі нам продемонстрували сади господарства. Є тут сади, що насаджені ще у далекому 1956 році. Зокрема, це яблуні Симиренка. Омолоджені, доглянуті вони і зараз дають врожаї до 60 тонн з гектара. Є насаджений у 2004 році інтенсивний сад, у якому 450 дерев розміщено на гектарі. Ці деревця дають до 30 тонн плодів з гектара.

     Нове захоплення викликала зупинка біля черешневого саду. Червоні, соковиті, величезні плоди черешень сортів «Аннушка», «Регіна», «Саміт» діти смакували не відходячи від дерева.

     Власники цього полунично-черешневого раю дбають про робочі місця для жителів навколишніх сіл, адже робота для бажаючих знайдеться впродовж року. Здійснюють ряд соціальних проектів: надають спонсорську допомогу Омельницькій ЗОШ І-ІІІ ступенів, дитячому садку, готують спеціалістів для господарства «Аврора», виплачуючи стипендію, а потім забезпечують робочим місцем молодь села, забезпечують молодь житлом. По всьому видно, господарство працює на перспективу.

      Ми вдячні дбайливим господарям підприємства «Аврора» за змістовну теплу зустріч та незабутні враження.

     Фоторепортаж ви можете переглянути у фотоальбомі "Навчальна практика. Насінницько-садівницьке господарство «Аврора» с. Широкого".