"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Матеріальна і духовна спадщина Оріхівщини

     Згідно з навчальною програмою  курсу «Історія рідного краю», учні 7 класу, разом з вчителем історії Гамовим О.Г. відвідали Оріхівський районний краєзнавчий музей та мали змогу ознайомитись з Свято-Покровським храмом – визначною архітектурною спорудою нашого краю.

     Учні з зацікавленістю відвідали зали краєзнавчого музею, експозиційні  розділи  яких розповідають про історію нашого  краю у період Стародавнього світу та Середньовіччя ( «Археологія», «Етнографія»).

     Цікавим було знайомство зі спорудою Свято-Покровського  храму, прихрамовою територією, де учні мали можливість ознайомитись з історією його спорудження у ХІХ столітті та відновленням у новітній час.

     Свято-Покровський храм було збудовано у 1873 році. Храм в результаті вибуху був зруйнований  у 1932 році, і лише з 1998 року було відновлено будівництво нового Свято-Покровського храму. По фотографіям, що збереглися, був розроблений проект храму, який є максимально наближеною копією старого.

    Під час будівельних робіт був знайдений камінь-паспорт з викарбуваним хрестом і свинцева пластина, текст на якій  говорить про заснування храму і про тих священників, які брали участь в освяченні місця під забудову храма. Це велична споруда в центрі міста із дзвіницею і головним куполом, увінчаним хрестом.

     Особливу зацікавленість викликало знайомство з писемними історичними джерелами – церковними книгами датованими ХVIII-XIX століттям. Учні мали можливість ознайомитись з роботою недільної школи, що діє при храмі.

     Подібні екскурсії є навчальними та пізнавальними, оскільки вони допомагають пізнавати історію рідного краю не лише з підручника, а і на основі матеріальних історичних джерел.

     Сайт: Свято-Покровського  храму та за посиланням з сайту Запорізької єпархії УПЦ «Оріхівське благочиння»