"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Фестиваль улюблених книг

     В  2016 році відбувся   12-й всеукраїнський конкурс дитячого читання "Книгоманія".  І це гарна нагода для учасників переконатися в тому, що вони не самотні у своїх уподобаннях, подискутувати про улюблені книги, дізнатися більше про сучасну  літературу. Це гарна  можливість проявити себе, знайти нових друзів та дізнатися про цікаві твори з уст твоїх однолітків.

     Так 31 березня 2016 року  в Оріхівській районній бібліотеці  відбувся районний етап Всеукраїнського конкурсу «Книгоманія-2016»  для учнів 6-7 класів шкіл міста та району. Цей  етап проводився у два тури. Перший  тур - бук-слем (book-slam). Учасники  мали  представити свою улюблену книгу у цікавій формі. Другий  тур – письмова  літературна вікторина.

     Вибір книги – на розсуд учасників конкурсу, але бажано, щоб  це була книга – ювіляр 2016 року.

     Серед двадцяти учасників районного етапу були учні нашої школи: Крохмаль Анастасія (учениця 6 класу), Каптьол Станіслав, Анікєєва Валерія (учні 7 класу).  Анастасія представляла твір сучасного австрійського дитячого письменника Морріса Глейцмана «Болтушка». В ньому розповідається про дівчинку Ровену, яка  не могла говорити через вроджений дефект горла, але дуже хотіла знайти собі друзів і довести всім своїм однокласникам, що вона така як і всі, що вона гідна поваги. І це їй вдалося. Анастасія посіла ІІІ місце в номінації «Читацький щоденник» і нагороджена Дипломом учасника.

     Каптьол Станіслав  у ролі Шерлока Холмса   представляв книгу-ювіляр, детектив Артура Конана Дойля  «Пригоди Шерлока Холмса». У літературі є твори, які не залишають байдужими  ні дорослих, ні дітей.  До них весь час повертаються, перечитують,  дивляться екранізації. Саме такі твори належать перу  Конана  Дойля. Так виступ Стаса не залишив нікого в залі байдужим до цієї книги. Каптьол Станіслав  відмічений Дипломом  учасника.

     Читати можна по-різному: читати і не розуміти; читати і розуміти; читати і розуміти навіть те, чого не написано. Так Анікєєва Валерія читала між рядками книгу Джонатана Свіфта «Мандри Гулівера».  В цієї книги в цьому році ювілей – 290  років. Пройшло майже три століття, але питання про відносини влади і народу, про державний устрій, про духовність суспільства залишаються актуальними і в наш час. Розповідаючи про цей твір, Валерія робить висновки, що ідеальної держави не існує. Але можна ж не доводити політичний устрій до парадоксу та абсурду?  Страшним є не маленький зріст, а маленька душа, не здатна на благородство. Щоб краще жилося у державі, треба починати з себе: освіти, поведінки, самовдосконалення.

     Анікєєва Валерія посіла загальне ІІ місце серед учнів 7 класу, ІІ місце в номінації «Літературна вікторина» та ІІ місце за читацький щоденник.

     Е. Хемінгуей сказав: «Усі хороші книги схожі в одному - коли ви дочитаєте їх до кінця, вам здається, що все це відбулося з вами, і так воно назавжди при вас залишиться: хороше і погане, захоплення, смуток, співчуття, люди і міста, і яка була погода»

     Читайте і отримуйте від цього насолоду.

     Додаткову інформацію ви можете отримати за посиланням: Фестиваль улюбленої книги