"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Екскурсія на «Урочище Мала Токмачка»

    З метою ознайомлення з природно-заповідним фондом України, згідно  графіку проведення навчальної практики та навчальних екскурсій, 25.03.2014 року група учнів 8,10 класів разом з вчителем біології  Штанько Ольгою Володимирівною та вчителем географії Московкою Світланою Володимирівною відвідала ботанічний заказник місцевого значення «Урочище Мала Токмачка».

     Заказник розміщений на правому березі річки Конки, приблизно 800 метрів  на  північний схід від мосту через річку, на суглинково-човноземних з вапняковими відкладами схилах Бабакової балки. Заснований заказник  у 1980 році. Загальна площа складає 159,0 га.

      Це місце зачаровує мальовничим краєвидом: круті пагорби помережені старими ярами, схили яких вкриті високим  минулорічним сухостоєм.  З поміж сухої трави пробивається нове життя: ніжні паростки степових трав та чарівні  первоцвіти: Горицвіт волзький, Зірочки українські, Белевалія сарматська.

      Пагорби вкриті штучно насадженим лісом. Листя на кущах та деревах ще не має, але бруньки вже набрякли: ось-ось їх покривні лусочки не витримають і випустять на волю до сонця молоді ніжні листочки.  А поки що  переплетіння гілок акації, дубів, кленів, в’язів на фоні небесної блакиті вимальовують чарівне мереживо, яке гармонійно вплітається  в пухнасті віти сосни.

       На м’якій  лісовій підстилці між деревами  весело посміхаються синьо-бузкові з яскраво вираженими жовтими пиляками квіти Фіалки запашної і наповнюють повітря легким ароматом. Ще кілька днів і весна повністю вступить у свої права.

      Одне що засмутило  нас:  сліди незаконної вирубки насаджень та наслідки пожежі, яка трапилася на території  заказника 3 роки тому. Виною цьому є безвідповідальна поведінка окремих  людей, які не усвідомлюють величезного значення лісових  насаджень в нашій степовій зоні.

       Наше завдання сприяти формуванню екологічної свідомості  в учнів школи  та наших односельчан.

       Ліс – це легені планети. Збережемо його для майбутніх поколінь!

     Фоторепортаж ви можете переглянути в фотоальбомі "  Екскурсія на «Урочище Мала Токмачка»"