"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Дівоча коса - українська краса

      За ініціативи учениць 9 класу, напередодні Дня Закоханих, 12 лютого в нашій школі вирішили влаштувати свято коси, яке, можливо, відіграє певну роль у житті наших дівчат. На перший погляд, коса - проста та невибаглива зачіска, бо не вимагає багато часу для її створення. Заплела - й пішла. Але ми з вами знаємо, що українки здавна плели коси не лише через їх практичність.

      З давніх-давен вважалося, що дівоча коса це символом дiвочої честi, працьовитості, охайності, одна з найголовніших ознак дівочої краси.

      Вважалося, що якщо дівчина вміла стежити за своїм волоссям, то в майбутньому з неї буде гарна господиня – працьовита, чепурна. Тому ще з малого віку, матері вчили своїх доньок приділяти велику увагу своєму волоссю.

      Юну дівочу голівку коси прикрашали завжди. Звичайно, час зараз інший і зачіски змінилися. Але коси ... Коси не вийшли з моди. Просто вони стали дещо іншими.

      Зачіска з кісок виглядає дуже гарно, охайно, додає ніжності образу. Така зачіска йде всім: і дорослим дівчатам, і самим юним красуням. Так, учениці 1-11 класів підтримали пропозицію дівчат 9 класу   і зробили гарні зачіски – заплівши коси.

      Сподіваємось, що надалі дівчата будуть підтримувати таку ідею та приходити до школи з гарними зачісками.