"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Бережіть первоцвіти!

     На уроках біології, екології рідного краю нам розповідали про рідкісні та зникаючі види рослин, котрі занесені до Червоної книги України. Але нам, чомусь, здавалося, що ці рослини ростуть десь у віддалених від населених пунктів куточках незайманого степу і, навряд чи, ми зможемо десь їх зустріти.  Та нещодавно, погожого весняного дня, я зі своїми друзями гуляв у балці між селами Білогір’я та Лугове. На сонячному схилі Гусячої балки, серед торішнього старнику, я побачив дуже гарні лілово-рожеві квіти.

     Поспілкувавшись з учителем біології, я дізнався, що це Брандушка різнокольорова, і занесена вона до Червоної книги України. А з інтернет-статей зрозумів, що Брандушка різнокольорова відноситься до  порядку Лілієцвіті, родини Мелантові, і в нашій місцевості зустрічається дуже рідко.   На весняній землі ніжні квіти брандушки світяться, наче рожеві ліхтарики. Може тому німецька назва цієї рослини в перекладі означає «квіти весняного світла». У народі чарівні квітки брандушки називають «сирітками». Це пов’язано з тим, що цвітуть вони тоді, коли ще мало інших квітів і виглядають самотньо на фоні торішніх рослин. А ще я дізнався, що у нашій місцевості, крім Брандушки різнокольорової, можна зустріти й інші первоцвіти: Сон чорніючий, Тюльпан гранітний, Підбіл звичайний, Рястка Гуссона, Горицвіт волзьський,  Гіацинт блідий, Пшінка весняна, Фіалка запашна, Зірочки українські.

      Треба бути уважними, спостережливими, бережно ставитись до всього живого, що нас оточує,  щоб зберегти чарівні унікальні куточки дикої природи для прийдешніх поколінь.

Учень 7 класу Коломоєць Артем

     Більше інформації про рослини нашого краю можна дізнатися з книги Шелегеда В.І., Шелегеда О.Р. «Рідкісні і зникаючі рослини Запорізької області» – Запоріжжя: «Тандем Арт Студія», 2008.