"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Відкриття реконструйованого Меморіального комплексу

     Є дати, яких не забувають, бо ця історія, це пам’ять на віки. Пам’ятною датою для мешканців села Мала Токмачка є день 18 вересня 1943 року, коли село було звільнене від фашистських загарбників. Про подвиг односельчан малотокмачанцям нагадує меморіальний комплекс в центрі села, який капітально відремонтовано.

       Минулого четверга біля меморіального комплексу воїнам-визволителям, односельчанам, загиблим в роки Великої Вітчизняної війни, відбувся урочистий мітинг, присвячений 71-й річниці визволення села Мала Токмачка від фашистських загарбників. Привітати сільську громаду прийшли голова райдержадміністрації К.В.Дудніченко, голова районної ради С.О.Коваль, голова ради Оріхівської організації інвалідів війни та збройних сил А.І.Кулинич, генеральний директор ТОВ “Мала Токмачка” С.І.Курман.

         Село Мала Токмачка було окуповане 5 жовтня 1941 року, а визволене 18 вересня 1943-го. На фронтах Великої Вітчизняної війни воювали 690 малотокмачан, з яких 241 загинули, 162-нагороджені бойовими орденами і медалями. Уродженець села Володимир Гурійович Денисенко удостоєний звання Героя Радянського Союзу. У жовтні 1941-го у бойових діях в районі Малої Токмачки брав участь тричі Герой Радянського Союзу льотчик Олександр Іванович Покришкін. Під час звільнення села в небі над Малою Токмачкою загинув Герой Радянського Союзу Василь Сергійович Конобаєв, який похований в братській могилі на території меморіального комплексу разом з 36 воїнами-визволителями. У зустрічному бою воїни 150 гвардійського винищувально-протитанкового артилерійського полку 5 Донського козачого кавалерійського корпусу під керівництвом Миколи Михайловича Румянцева звільнили село від загарбників. За героїзм і мужність проявлені у бою командир полку М.М.Румянцев нагороджений орденом Червоного Прапора, 117 воїнів полка нагородженні орденами і медалями, командир батареї Спиридон Юхимович Білий за бої під Малою Токмачкою удостоєний звання Героя Радянського Союзу.

         Голова Малотокмачанської сільської ради А.М.Малахатка привітав односельчан і гостей з 71-ю річницею визволення села. Від імені виконавчого комітету сільської ради, громади села висловив щиру вдячність С.І.Курману, котрий є ініціатором, організатором комплексу робіт з капітального ремонту меморіалу, благоустрою та озеленення прилеглої території, повністю взяв на себе фінансування всіх витрат, і вручив йому свідоцтво про присвоєння звання «Почесний громадянин села Мала Токмачка». Подякував виконавцям будівельних робіт Руслану Домашенку, Сергію Свідовському, Едуарду Жованику, Ігорю та Валерію Щербакам.

      З 71-ю річницею визволення села малотокмачанців привітала голова райдержадміністрації К.В.Дудніченко і наголосила, що цей день надовго залишиться у пам’яті кожного, адже меморіальний комплекс  села отримав друге життя. Це велика подія для села і району, і є підтвердженням того, що ми віддаємо шану героям-землякам, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни. Вона подякувала С.І.Курману за благодійну роботу, яку він здійснює в районі, виконавчому директору ТОВ «Мала Токмачка» О.О.Бородаю  за організацію роботи будівельної бригади. Побажала, щоб добро, яке вони несуть людям поверталося сторицею. Усім присутнім побажала добра, благополуччя, терпіння родинам, рідні  яких беруть участь в АТО на сході України, мирного неба над головою.

      За активну участь у виконанні відновлювальних робіт, озеленення та благоустрою комплексу пам’ятників історії на території Малотокмачанської сільської ради та з нагоди 71-ї річниці визволення села від фашистських загарбників Почесними грамотами райдержадміністрації відзначено С.І.Курмана, Р.Домашенка, С.Свідовського, Е.Жованика, І.Щербака, В.Щербака.

      Зі святом малотокмачанців привітав голова районної ради С.О.Коваль, і згадав імена героїв-земляків, які здобули перемогу. Побажав всім добра, благополуччя і миру. Свято берегти пам'ять та героїчний подвиг земляків закликав А.І.Кулинич, котрий подякував всім, хто причетний до відновлення меморіалу.

     Слово до зібрання мав директор Малотокмачанської ЗОШ І-ІІІ ступенів О.Г.Гамов, котрий наголосив, що відкриття оновленого меморіального комплексу – це вшанування пам’яті воїнів-визволитлів, данина вдячності їх ратному подвигу. Він привітав односельчан з днем визволення села і подякував С.І.Курману, всім, хто брав участь у відновлення меморіалу.

      Про шлях, який довелося здолати під час монументального оновлення меморіального комплексу, розповів С.І.Курман. Він зазначив, що спеціалістами будівельної справи було докладено багато сил, але цей труд на благо людей, в ім’я пам’яті героїв-визволителів, приносить велике задоволення. Він подякував за підтримку, сприяння, допомогу райдержадміністрації, адміністрації сільської школи, громаді села та закликав малотокмачанців шанувати світлу пам'ять героїв, передавати її з покоління в покоління, берегти і доглядати за меморіальним комплексом та прилеглою до нього територією, висадити поруч парк, для якого вже підготовлене місце.  Він також запропонував встановити біля меморіального комплексу хрест, який буде оберегом для села та його жителів.

      Цю ідею підтримав настоятель Свято-Вознесеньського храму протоієрей отець Іоанн, котрий висловив вдячність тим, хто працював над відновленням меморіального комплексу, і освятив його.

     На знак вшанування світлої пам’яті тих, хто віддав своє життя у роки Великої Вітчизняної війни, увійшовши у безсмертя, присутні схилили голови і вшанували їх хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіалу.

     Про Меморіальний комплекс  дивіться фото-звіт в фотоальбомі "Меморіальний комплекс села Мала Токмачка"

    Фоторепортаж ви можете переглянути в фотоальбомі "Урочисте відкриття реконструйованого Меморіального комплексу".