"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Свято Останнього Дзвоника

     У травні, коли природа милує око яскравими квітами і дзвенить пташиний спів, теплий весняний вітер приносить до нас свято Останнього дзвоника. Для одних – це тільки етап на нелегкому шляху Країною Знань, для інших – символ оволодіння вершиною шкільних знань та роздуми над подальшим позашкільним життям.

     Золотою симфонією пролунала мелодія шкільного дзвоника у КЗ «Малотокмачанська ЗОШ І-ІІІ ст.», як відгомін далекого дитинства, у яке неможливо повернутися. Ранок 27 травня наповнився спогадами, веселощами, надіями та твердою впевненістю у майбутньому. Школа зібрала всіх, хто колись навчався, хто навчається і хто мріє навчатися. Ритм сучасного життя настільки напружений, а темп настільки швидкий,  що роки пролітають метеорами. А час іде!  Прийшли у гості, щоб згадати минуле і потішити душу колишні випускники школи. Хоч залишивши стіни нашої школи, розійшлися різними дорогами, але всіх об'єднало одне – вогник любові до всього близького і рідного: школи, села, нашої рідної України. Школа — дорогий і близький дім для кожного, хто в ній навчався. Цей дім навіки залишається у пам'яті, адже тут минули найкращі роки життя - роки безтурботного дитинства.

     Привітати зі святом Останнього дзвоника учнів, випускників, учителів та батьків прийшли почесні гості: голова Оріхівської районної державної адміністрації Проценко Максим Григорович, сільський голова Малахатка Анатолій Миколайович, настоятель Свято-Вознесенського храму священик отець Іоанн, керівники підприємств та організацій села, депутати районної ради – наші односельчани, вчителі – пенсіонери, батьки учнів.

     У своєму виступпі Проценко Максим Григорович  віддав данину шани учням, вчителям, за їх наполегливу працю, побажав  школярам весело і з користю  провести літні канікули, набратися сил та енергії перед наступним Першовереснем, випускникам – успішного старту в дорослому житті, а їхнім батькам – терпіння та витримки.

     З вітальним словом до великої шкільної родини звернувся  директор школи Гамов Олександр Грирович, який не тільки розповів  про здобутки своїх вихованців, а й нагородив грамотами та відзнаками переможців олімпіад, різноманітних конкурсів та спортивних змагань, а випускникам  вручив документи  про закінчення загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та на добру згадку обереги нашої шкільної родини.

     Як мить, минув  рік навчання.  Протягом року учні школи брали участь у конкурсах та змаганнях, здобували перемоги, щоб піднять престиж Малотокмачанської школи.

     З метою формування активної життєвої позиції учнів, підвищення їх творчого потенціалу, інтелектуального і фізичного розвитку в школі  цього року проводився конкурс «Клас – лідер». За результатами конкурсу переможцем визначено учнівський колектив 9 класу  (класний керівник Гамова Тетяна Василівна, староста Лось Любов). Клас – переможець нагороджений грамотою, пам’ятним подарунком та сертифікатом на безкоштовну   екскурсійну поїздку шкільним автобусом  в межах Запорізької області.

     За активну участь в житті школи, здобуті досягнення в районних конкурсах, олімпіадах, активну  життєву позицію  відзначені: Шепель Єлизавета, учениця 9 класу, Шкаран Олександра, учениця 9 класу, Лось Любов, учениця 9 класу, Суслова Вікторія, учениця 9 класу, Трегуб Анастасія, учениця 9 класу, Гринь Єлизавета, учениця 8 класу.

     Протягом навчального року був проведений моніторинг підвищення якості знань учнів з навчальних дисциплін. Учениця 8 класу Мосіна Катерина в І семестрі мала середній бал навчальних досягнень 9,83 , а в ІІ семестрі  10, 75. Учениця суттєво підвищила рівень якості знань, а особливо з математичних дисциплін. Мосіна Катерина нагороджена грамотою за старанність, наполегливість та високу результативність у навчальній діяльності.

      У 2015 – 2016 навчальному році наша школа жила активним спортивним життям. Учні школи брали участь у  обласних, районних  спортивних  змаганнях, змаганнях шкільної спартакіади,. Традиційно на святі Останнього Дзвоника ми підвели  підсумки шкільної спартакіади.

     Серед колективів фізкультури  5-6 класів переможцем став колектив учнів 6 класу  (фізорг Гнусін Владислав), серед 7-8 класів  переможцем став колектив учнів 8  класу  (фізорг Надрічний Максим), серед 9-11 класів переможцем став колектив учнів 10 класу (фізорг   Федоренко Олексій). 

     Тривалий час в наполегливих тренуваннях учні школи  самостійно , активно, завзято працювали  над  розвитком  своїх спортивних здібностей у певних видах спорту: Савченко Костянтин- учень 10 класу -  переможець шкільного турніру з шашок та міні- футболу серед учнів 9-11 класів, переможець і срібний призер обласних змагань з гирьового спорту, Федоренко Олексій - учень 10 класу - переможець, срібний та бронзовий призер обласних змагань з мікс-файту та бойового мистецтва «Греплінг», Лехасенко Олександр  - учень 8  класу-  переможець обласних змагань з  мікс-файту та бойового мистецтва «Греплінг», Лехасенко Наталія,  учениця 7 класу -  срібний та бронзовий призер обласних змагань з  мікс-файту та бойового мистецтва «Греплінг», Попович Сергій, учень 9 класу, член збірної команди школи з баскетболу, футболу та легкої атлетики, учасник районної спартакіади з легкої атлетики та футболу, учні 8 класу Бас Володимир, Білостоцький Ярослав, Подоляк Олег, Кумець Андрій, Надрічний Максим – члени збірної  шкільної команди з міні-футболу, переможці турніру з міні-футболу «Пам’яті Героя Радянського Союзу Спиридона Юхимовича Білого», а Надрічний Максим –  ще й переможець шкільного турніру з настільного тенісу.  Ці учні нагороджені грамотами  за активну участь в спортивному житті школи.

      Переможцями  конкурсу „Кращий клас по самообслуговуванню” стали учні 7 класу (староста   Надрічна Олена, класний керівник  Васильченко Лілія Іванівна).   Учні класу  завжди бережно ставляться  до шкільного майна, постійно підтримують чистоту і порядок, створили комфорт і  затишок у своїй класній кімнаті. Переможці нагороджені Грамотою та пам’ятною дошкою , а сільський голова Малахатка  А. М.   вручив грошову премію.

       В  школі з 2003 року  працює інтелектуальний клуб „Еврика”.  У нелегкій  боротьбі переможцями інтелектуального конкурсу – 2015—2016 навчального року визнані учні   9 класу (капітан команди  Доценко Микита, класний керівник  Гамова Тетяна Василівна). Команда-переможець нагороджена грамотою і пам’ятним  сувеніром.

      В 2015-2016 н. р.  гра-подорож для молодших школярів проходила під назвою « Діти України – майбутня гордість нації ». Перемогу виборов класний колектив 3 класу (староста Малахатко Ольга, кл. кер. Орловська В.М.). 3 клас нагороджений Грамотою та пам’ятним сувеніром .

     Крім спортсменів та інтелектуалів у нас в школі є активні читачі  шкільної бібліотеки. Переможцями  шкільного конкурсу „Кращий читач року”  визнані: Анікєєва Валерія– учениця 7 класу, у  районному  етапі Всеукраїнського конкурсу «Книгоманія-2016», серед учнів 6-7 класів учениця   посіла загальне ІІ місце та  ІІ-гі місця в номінаціях «Читацький щоденник» та «Літературна вікторина»,   Малахатка Ольга – учениця 3-го класу, переможниця районного етапу та призер обласного етапу   Міжнародного Фестивалю ораторського мистецтва «Заговори, щоб я тебе побачив»,  та учениця  4   класу  Суслова Владислава.

     Шкільний щоденник є офіційним документом учня, який відображає результати роботи за навчальний рік. На конкурс було подано 13 щоденників. Членами учкому проаналізовано учнівські щоденники і підведено підсумки. Переможцем конкурсу «Щоденник року» стала учениця 5 класу Заяц Анастасія, котру нагородили новим щоденником.

      Після річної, пошукової, реставраційної роботи, експозиція шкільного  музею просто неба доповнена новими експонатами. Це дарунок музею від родини випускника школи, вчителя – пенсіонера, дбайливого господаря Сергія Дмитровича Шкарана. Ми завдячуємо керівництву Оріхівської виправної колонії  № 88 за проведену реставрацію експонатів. Право відкрити нові експонати  було надано  учениці 4 класу Шкаран Світлані та випускнику  школи Пруглу Дмитру.

     Під музичний супровід, подарунок від вихованців Малотокмачанської філії районної музичної школи ім.Марії Сокіл, Грицаненко Вікторії та Каптьола Станіслава право першими піти з лінійки надано випускникам – учням 11 класу.

     І як завжди випускники висловлювали слова вдячності та поваги усім педагогам, які впродовж 11 років не тільки навчали, а й допомагали добрим словом та порадою, і подарували вчителям на згадку про шкільні роки квіти вдячності та символічні кульки у вигляді червоних сердець.

     Фоторепортаж ви можете переглянути в фотоальбомі: "Свято Останнього Дзвоника" (2016 рік)