"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Свято Дня села в школі.

  В  далекому 1783  році -  227  років тому , в  нашому краї  на місці  козацького зимівника переселенцями з Чернігівської  губернії було засноване наше село.

  Село  знане далеко за його межами – знане  працею трударів, знане ратною доблестю і славою, знане людьми, що вміють і роблять добрі справи.

  Однією зі сторінок життя нашого села стали події, пов’язані з Другою Світовою війною.

  У 80-роках ХХ століття  виконкомом сільської ради  було прийнято рішення про щорічне відзначення Дня села – і датою святкування визначено День визволення села від нацистських окупантів - 18 вересня 1943 року. Цій традиції вже декілька десятиліть.

  У ці передсвяткові дні учні школи відвідують наш шкільний історико-краєзнавчий музей, меморіальний комплекс, місце бою за звільнення села, символічне «Врятоване поле», меморіал у селі Новопокровка. У суботу, 17 вересня 2016 року, буде проведено традиційний осінній турнір з міні-футболу  пам’яті  С.Ю. Білого.

  Славну сторінку в історії села вписують і нинішні покоління токмачан – учасники АТО – у  більшості за віком це  батьки  наших  учнів. Це саме вони продовжують традиції своїх прадідів, залишаючись вірними військовій присязі, їхню щоденну  присутність серед нас символізує  Державний  прапор, піднятий 1 вересня – подарунок від наших випускників, що проходять військову службу у зоні АТО.

   Ці слова пройшли  лейтмотивом урочистої лінійки, що відбулася на подвір’ї  школи 16 вересня.

   Ми вдячні за участь у  лінійці нашим односельчанам, випускникам школи, учасникам АТО   Надрічному Сергію Юрійовичу, Храмцову Олександру Володимировичу, Бутурліну  Дмитру Олександровичу, Кумцю Сергію Олександровичу,  сільському голові   села Мала Токмачка Малахатка А.М., настоятелю місцевого храму отцю Іоанну.

    Миру, добробуту, злагоди всім нам!

     Більше інформації ви можете знайти тут: "Н.Р.Румянцев. Красные лампасы. Бой под Малой Токмачкой."

"Історія міст і сіл України. Мала Токмачка, історія і православні традиції".

Фоторепортаж можете переглянуті в фотоальбомі:"Свято дня села в школі."