"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Стежками війни

     Кожен   день Другої Світової війни, кожна її сторінка болем і гордістю відгукується в серцях   токмачан. Безмірна наша скорбота по загиблих  і шана до тих, хто проявив справжній героїзм.

     Так і цього року,  в переддень Дня села, визволення  села Мала Токмачка від фашистських загарбників, учні 7 класу разом з вчителем історії   О.Г. Гамовим,  класним  керівником Іщенко О.М. та ветераном педагогічної праці Л.К. Рябець здійснили авто екскурсію до «врятованого поля», де встановлено меморіальний знак сімнадцятилітнім від вдячних земляків - малотокмачан.

     Учням було цікаво дізнатися про події, які відбулися в далекому 1943 році. Адже, якщо ми забудемо події  війни, то втратимо повагу до свого народу, який вистраждав довгоочікувану й святу Перемогу.

     Лідія Касянівна  розповіла школярам про страшне поле, яке розмінували наші молоді односельчани і навіки залишилися там спочивати. Їх прізвища викарбувані на пам’ятному знакові: Бут Дмитро, Олійник Микола, Данильченко Іван та  Рекубрацький Павло, який хоч і залишився  живим, але  проходив до кінця свого життя з осколком, шкутильгаючи.

     Повертаючись додому, ми відвідали відреставрований меморіальний комплекс в  селі Новопокровка. Учням було цікаво дізнатися про тих солдатів, тіла яких спочивають у цій Братській могилі, та прикро те, що імена чотирьох бійців до цього часу залишаються невідомими.

     15 вересня  учні  школи, під керівництвом викладача курсу  «Захист Вітчизни»  Сапка  С.В., здійснили  поїздку  до місця бою, в ході якого було звільнене  село від фашистських загарбників.  Школярі вшанували пам'ять  загиблих  хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного знаку.

      Завдяки цим екскурсіям учні поповнюють не тільки свої історичні знання, а і розвивають патріотизм, мужність, гідність, шану до пам’яті про воїнів, які загинули  захищаючи наше село.

     Детальнішу інформацію ви можете переглянути за посиланнями: "Н.М.Румянцев. Красные лампасы. Бой под Малой Токмачкой."

"Історія міст і сіл України. Мала Токмачка, історія і православні традиції"