"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Щастя зустрічі зі щедрувальниками

       За традицією починались Різдвяні свята 7 січня святом Різдва Христового, а закінчувалися 19 січня на Водохреща. Вступаючи в новий відлік часу, ми маємо побажати одне одному щастя, здоров’я, мирного неба над оселею, статків і злагоди в родині, досягнень у навчальній діяльності. Саме такими спонуками і була просякнута світська обрядовість зустрічі Нового року в Україні: горщиком куті на покуті, щедрим житнім засівом сусідської домівки, величальною щедрувальницькою піснею на честь господаря й господині та їх діточок.

     За тиждень після коляди, напередодні Нового Року (за старим стилем) святкували Щедрий Вечір. За християнським календарем - це день преподобної Меланії. В народній традиції обидва свята об'єднались, і тепер маємо Щедрий Вечір, або свято Меланки. У навечір'я Нового року (тепер - 13 січня) у церквах відбуваються урочисті Богослужіння на закінчення Старого року, щоб наприкінці року подякувати Богові за вже отримані ласки і попросити нових на наступний рік. Як і на Свят-вечір, цього дня готують святкову вечерю, яку в народі величають Щедрою, тому що страви цього вечора не є пісними: тут на столі й кутя, і ковбаси, й холодець, і шинка...

       У нашому селі  святкують Щедрий Вечір як значне свято різдвяного циклу з добре збереженою  обрядовістю. Так, 13 січня 2017 року наша шкільна оселя  гостинно  зустрічала Меланок і щедрувальників. За традицією цього дня з величальними піснями завітали учасники зразкового аматорського фольклорного колективу "Червона калина" у складі: Сковородка К.(7 кл.), Воронін А.(7 кл.), Гуза Є.(7 кл.), Гриценко В.(5-А кл.), Аніщенко О.(6 кл.) під керівництвом викладача музичної школи Собко Ольги Дмитрівни, та вокальна група «Perfekt» у складі: Анікєєва В.(8 кл.), Анікєєва В.(7 кл.), Васильченко Д.(6 кл.), Отрішко А.(8 кл.) сільського будинку культури під керівництвом Супрун Альони Вікторівни. Всі учасники урочистого дійства вітали школярів та вчителів колядками, щедрівками з поєднанням обрядових театралізованих інсценізацій. Шкільна дітвора була зачарована виступами гостей, і , на диво, особливо молодші школярі завзято підхопили слова пісні "Щедрик", "Добрий вечір тобі, пане господарю".Учасники дійства не оминули увагою і з привітаннями завітали до ДНЗ «Казка»,взяли участь у районному фестивалі «Різдвяні зустрічі» в Оріхівському РБК.

     Директор школи як справжній щедрий, гостинний господар обдарував гостей солодкими подарунками.

     Лише тоді, коли ми повернемося до своїх духовних джерел, яскравий освіт новорічної ялинки стане справжнім святом в оселі, запам’ятається на все життя. Від того, як ми шануватимемо своїх предків, свої кращі традиції, залежатиме наша духовність, наша цивілізованість і майбутнє нашої родини, рідної України.

    Фоторепортаж ви можете переглянути у фотоальбомі "Щастя зустрічі зі щедрувальниками (2017 рік)" та за посиланнями: Вистава юних аматорів "Вечори на хуторі поблизу Диканьки", Українські новорічні традиції у школі.