"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Раз горнятко, два горнятко…

        Хто з нас не любить красивий посуд із самобутнім дизайном! Особливо, якщо він зроблений руками справжніх майстрів.

         З уроків історії та образотворчого мистецтва ми знаємо, що гончарство є найдавнішим ремеслом на світі. Перші знахідки датуються понад 20 тисяч років, в перекладі це слово означає творити вогонь, або той, хто чарує зі стихіями. Здавна це ремесло було утаємничене, трималось в строгому секреті, передавалось виключно родовим шляхом.

 «Не святі горшки ліплять,» - говорить народна приказка. Але насправді ремесло гончара – не з простих, і щоб створювати красу зі звичайної глини, потрібно роками наполегливо працювати, удосконалюючи майстерність.

         Так, завдяки сумлінній праці і великому бажанню творити красу, у 1998 році народні майстри України Лариса і Віктор Нагурні відкрили власну гончарню в м. Пологи. І як добре, що і  сьогодні збереглися живі традиції пращурів-гончарів.

         6 червня 2018 року як подарунок за активну творчу діяльність учні школи отримали можливість відвідати художньо-керамічну майстерню «Добра глина».  Дуже цікавою була розповідь про секрети гончарного ремесла, про процес виготовлення глиняних виробів (заливання розчину у форму, сушка, випікання або випалювання, нанесення глазурованого розчину та ручний розпис).

         Та найдивовижнішим було те, що нам (за власним бажанням) дозволили «забруднитись» у глину. І ми відчули себе гончарами, бо долучилися до майстер-класу і освоїли ази техніки формування виробу та ознайомились з основою розпису. Це було неймовірно: на наших очах на гончарному крузі грудочка глини перетворювалася у вазочку, чарочку або інший виріб.

         Сам процес просто заворожував: гончарний круг крутиться, волога приємна на дотик, глина змінює свої форми, а голова перестає думати про проблеми насущні, і часу просто не помічаєш. Відчуття приголомшливі!

         На добру згадку всім дітям подарували по маленькому глиняному глечику, а навчальному закладу – свіжовиготовлені вазочку і рибку, які учні зможуть розмалювати на уроках власноруч.

         Всім дуже сподобалась поїздка до гончарної майстерні, тому що не тільки пізнали багато нового, а й отримали величезний заряд позитивної енергії.

         Фоторепортаж можна переглянути за посиланням Раз горнятко, два горнятко (2018 рік).