"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Профілактика серозного менінгіту

     В нашій області у вересні поточного року серед учнів ЗНЗ № 7, 8, 70 м. Запоріжжя зареєстрована групова захворюваність на серозний менінгіт ентеровірусної етіології.

     Серозний менінгіт — це швидке ураження оболонок головного мозгу, яке характеризується серозним запальним процесом, збудником якого можуть виступати віруси, бактерії або грибки. Причому в 80% клінічних випадків причиною запалення є віруси  ЕСНО, Коксакі. На цю хворобу частіше хворіють діти дошкільного віку 3-6 років, рідше симптомы серозного менінгіту проявляються у школярів, рідко менінгіт вірусної етіології реєструється у дорослих.

      Джерелом ентеровірусної інфекції для людини найчастіше є вірусоносій або хвора людина, пік виділення збудника вважається в перші дні появи симптомів. У різних країнах здорове носійство ентеровірусів серед населення коливається від 17 до 50%.

     Основний механізм передачі ентеровірусної інфекції вважається фекально-оральний. Шляхи передачі інфекції є:

     - контактно-побутовий: через предмети побуту, забруднені руки, при недотриманні особистої гігієни.

      - повітряно-крапельний, якщо збудник розмножується в дихальних шляхах, при кашлі, чханні.

      - водний шлях – зараження може відбуватися при поливі овочів і фруктів забрудненими стічними водами, а також при купанні у відкритих заражених водоймах, за деякими даними навіть вода в кулерах є джерелом ентеровірусної інфекції.

    - якщо вагітна жінка заражена ентеровірусною інфекцією, можливий і вертикальний шлях передачі збудника дитині.

  Для ентеровірусної інфекції характерна літньо-осіння сезонність, у людини дуже висока природна сприйнятливість, а після перенесеного захворювання кілька років зберігається типоспецифічний імунітет.

     Інкубаційний період, як правило, при вірусному серозному менінгіті становить 2-4 дні і коливається до 10 днів.  Для серозного менінгіту вірусної природи характерно гостре начало захворювання і характерні симптоми: лихоманка, тошнота, нудота,сильна головна біль, багаторазова блювота, відсутність апетиту, біль у животі та діарея.

    У дітей можуть з’являтися судоми кінцівок, наростає загальна дратівливість, діти стають примхливими, плаксивими, з’являються болі в м’язах і суглобах. Крім менінгеальних симптомів проявляються симптоми ГРВІ – біль у горлі, нежить, кашель.

     Незважаючи на  лихоманку, сильні головні болі, прогноз при серозних менінгітах найчастіше сприятливий, і більшість дітей    швидко одужує.

     При будь-якій підозрі на захворювання слід негайно викликати «Швидку допомогу» і госпіталізувати дитину.

     Профілактика серозного менінгіту у дітей:

    - у період спалахів серозного менінгіту не бажано підліткам і маленьким дітям купатися у відкритих водоймах.

     - слід завжди пити тільки доброякісну або кип’ячену воду, особливо в літній час.

  - дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки з миючими засобами, після туалету і безпосередньо перед прийомом їжі. Мити фрукти і овочі перед вживанням, по можливості обдавати окропом ягоди і фрукти.

     - привчати дітей змалку вести здоровий спосіб життя, забезпечити збалансоване харчування, привчати до занять спортом, займатися загартовуванням.

     - стежити і не дозволяти дитині тривалий час проводити перед телевізором і комп’ютером, це збільшує зорове навантаження, підвищуючи стресовий стан організму, що природно знижує імунітет. У дитини повинен бути повноцінний міцний сон не менше 10 годин на день, особливо цінний годинний денний сон не тільки для малюків, а й для підлітків теж.

  - як один з видів профілактики серозного менінгіту – варто уважно ставитися до будь-якого вірусного захворювання дитини  - грипу, ГРВІ, вітряної віспи, кору, свинки.

     - проводити вологе прибирання приміщень, постійно провітрювати, забезпечувати оптимальний температурний режим в жилому приміщенні, учбових приміщеннях та інших місцях перебування дітей, підлітків.

     Завідувач Оріхівського МВДУ «Запорізький ОЛЦ Держсанепідслужби України» Т.І. Журавльова