"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Правила безпеки під час літніх канікул

Заходи безпеки при купанні

 • Плавати у воді можна не більше 20 хвилин, причому цей час слід збільшувати поступово, починаючи з 3-5 хвилин. 

• Не можна пірнати у воду після тривалого перебування на сонці. При різкому охолодженні у воді настає рефлекторне скорочення м'язів, що спричиняє припинення дихання. 

• Забороняється входити у воду в стані алкогольного сп'яніння. Алкоголь блокує нормальну діяльність головного мозку. 

• Купатись можна лише на спеціально обладнаному пляжі. 

• У воду заходьте обережно. Ніколи не пірнайте в незнайомих місцях. 

• Не запливати далеко, особливо за буї, тому що можна не розрахувати своїх сил. 

• У водоймах з великою кількістю водоростей потрібно намагатися плисти поблизу самої поверхні води, не робити різких рухів, щоб не заплутатись. 

• Дуже обережно плавайте на надувних матрацах і надувних іграшках. Вітром їх може віднести дуже далеко від берега, а хвилею – захлеснути, із них може вийти повітря, і вони втратять плавучість. 

 Що робити, якщо на ваших очах тоне людина

 Негайно оцініть обстановку та подивіться, чи немає поруч рятувального засобу.  Ним може бути все, що збільшить плавучість людини і що ви в змозі до неї докинути. 

Уміння надати допомогу при нещасних випадках потрібне кожній людині. Особливо складно це робити без використання рятувальних засобів (човнів, катерів та ін.). Якщо ви кинулися на допомогу, то треба максимально враховувати плин води, вітер, відстань до берега. Наближаючись, намагайтеся заспокоїти і підбадьорити плавця, що вибився із сил. Якщо це вдалося і постраждалий може контролювати себе, він повинен триматися за плечі свого рятівника. Якщо ж постраждалий не контролює своїх дій – поводитися з ним треба жорстко, не даючи йому впасти у стан паніки.

Елементарна техніка рятування

Підпливши до потопаючого, треба пірнути під нього й одним із прийомів захоплення транспортувати до берега. 

У випадку, якщо потопаючому вдалося схопити вас за руки, ноги або шию, звільняйтеся і негайно пірнайте. Інстинкт самозбереження змусить потерпілого вас відпустити. Якщо ж він уже занурився у воду, не припиняйте спроб знайти його там.

Коли потерпілого витягнули на берег, основну увагу слід звернути на колір шкіри, дихання, серцеву діяльність, рефлекси очей, ширину зіниць. Допомога надається залежно від його стану.

Правила пожежної безпеки на відкритій території

 •Багаття, залишене без нагляду відпочивальників, можуть спричинити велику біду. Пам’ятайте, що не можна випалювати траву та інші рослинні рештки та розкладати багаття в лісі. 

•Категорично заборонено звалювати та спалювати сміття у лісових насадженнях та заїжджати на територію лісового фонду на автомобілі. 

•Забороняється палити, кидати у лісі, на відкритих територіях, на узбіччях автодоріг непогашені сірники та недопалки. 

•Помітивши найменше розповсюдження вогню негайно телефонуйте до служби порятунку «101»! 

Звертаємо увагу громадян на необхідність враховувати під час відпочинку наявність охоронної зони ліній електромереж. Вона становить для ЛЕМ напругою 6-10кВ – 10 метрів з кожного боку лінії, для ЛЕМ напругою 35кВ – 15 метрів, для ЛЕМ, напругою 110кВ – 20 метрів, для ЛЕМ наругою 150кВ і більше – 25 метрів. Розпалення багать в охоронній зоні – загрожує не лише знеструмленням лінії, а й несе безпосередню загрозу для вашого здоров’я і, навіть, життя. Категорично забороняється також розкладати багаття, спалювати стерню, залишати легкозаймисті матеріали та складати сміття поблизу ліній електропередач та трансформаторних підстанцій.

Щоб літній відпочинок був приємним та головне безпечним

 - намагайтесь не знаходитися на вулиці у період підвищеної сонячної активності (з 11.00 до 16.00); 

- знаходячись на пляжі, чергуйте час перебування на сонці з відпочинком у тіні та купанням; 

- де б ви не знаходились, завжди майте з собою достатню кількість питної води; 

- влітку надягайте просторий одяг, який не ускладнює дихання, бажано, світлих кольорів.

Дії під час виявлення вибухонебезпечних предметів:

 - якщо ви виявили вибухонебезпечний чи просто підозрілий предмет – негайно повідомте місцеві органи влади та за телефонами 101 та 102. Навіть якщо ви не впевнені, що цей предмет небезпечний – краще перестрахуватися. Адже запобігти краще, ніж ліквідовувати наслідки. Окрім того, треба дочекатися приїзду спеціальних служб, щоб точно вказати місце та обставини виявлення. 

- ні в якому разі не підходьте до знахідки, це може бути вкрай небезпечно. Оптимально безпечна відстань – близько 500 м. Також необхідно окреслити місце знахідки за допомогою мотузки або стрічки. Проте неможна вбивати у землю кілки, адже поблизу цього місця можуть ще знаходитися снаряди.

- одразу припиніть будь-які роботи в районі небезпечного предмета. Удар лопати, грабель, каміння чи просто поштовх може призвести до вибуху.

- в жодному разі не пересувайте, не розбирайте, та не нагрівайте небезпечну знахідку.

- категорично забороняється самостійно знешкоджувати вибухонебезпечні предмети. Це можуть робити тільки спеціально підготовлені фахівці.

Як уберегтися від удару блискавки

 Ураження блискавкою досить не часте явище. Воно складає десятимільйонну долю ризику. Щоб знизити ризик під час грози на відкритій місцевості не можна ховатися під високі дерева, особливо поодинокі. Що цікаво: найбільш небезпечними з них є дуб, тополя, ялина та сосна. 

Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен, а найменш вірогідна її атака на кущі. На відкритому просторі краще присісти у суху яму, траншею. 

Тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею. Не потрібно бігти. А у горах маємо уникати різних виступів і підвищень. 

Небезпечними можуть бути і металеві предмети, тож не варто перебувати поряд із ними, не потрібно купатися під час грози.

ГУ ДСНС України у Запорізькій області звертається до батьків!

Під час літніх канікул діти часто залишаються без догляду. Батьки та вчителі вже не можуть контролювати кожен крок маленького бешкетника, саме тому зростає небезпека виникнення надзвичайних ситуації за участю дітей. 

У зв’язку з цим, Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Запорізькій області звертається до батьків та вчителів з проханням не залишати дітей без нагляду! Особливо у літній період пильнуйте за дитиною біля водних об’єктів. Виховувати у малечі навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом, водою, побутовою хімією, ліками. Знайдіть декілька хвилин на відверту розмову з дітьми про це. Пам'ятайте, що вимірюватимуться ці хвилини ціною життя. А щоб неждана мить не стала початком великої біди – потрібно давати дітям чіткі рекомендації, як діяти в тій чи іншій ситуації. Пам'ятайте, що життя наших дітей залежить тільки від нас самих! Біда може статися саме тоді, коли діти залишаються самі, адже небезпека чатує на кожному кроці. Тому дуже важливим є постійно навчати підростаюче покоління правилам безпеки.