"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Навчальна практика (екскурсія до станції «Мала Токмачка»)

     Неможливо уявити наше сьогоднішнє життя без залізниці. Швидкий, зручний, недорогий (порівняно з авіацією) і головне, дуже цікавий вид транспорту. Так 30 травня 2017 року для учнів 5-А та 5-Б класу була проведена екскурсія до першого околодку  Пологівської дистанції колії, залізничної станції «Мала Токмачка».

     Залізнична колія— комплекс інженерних споруд та пристроїв, що утворюють дорогу із рейковою колією, призначених пропускати залізничний рухомий склад із установленою швидкістю. Основні елементи залізничної колії: верхня будова — рейки із кріпленнями, стрілочні переводи, шпали, баластний шар; нижня будова — земляне полотно, мости, естакади, тунелі, труби і спеціальні споруди для пропуску води, підпірні стіни, укріплювальні і захисні споруди. 

     Під час екскурсії школярі дізналися від фахівців, про роботу залізничників-путійців, ознайомилися з умовами та обсягами робіт путійців, як працює  дефектоскоп під час  виявлення несправності колії.

     Учні завітали до станції «Мала Токмачка», де мали змогу зайти до  диспетчерського пункту, там вони прослухали інформацію про роботу диспетчера, порядок виконання робіт, про наявність на коліях станції вагонів з вантажами особливої категорії,  отримання інформації щодо розкладу прибування потягів, наявність потягів і вагонів на коліях станції та іншу інформацію з дорожнього обчислювального центру, ведення диспетчерського графіку виконання маневрової роботи, облік роботи маневрових бригад.

     Майстер околодку Ремига В.А. провів інструктаж-інформацію про заходи безпеки громадян на залізничному транспорті. Учні дізналися, що території залізничних вокзалів та вагонних депо є територію з підвищеною небезпекою. Тому, по-перше, дітям гуляти та гратися по коліях забороняється. По-друге, для забезпечення безпеки при пересуванні через колії на рейки наступати не можна, а переходити залізничні колії потрібно лише у тих місцях, де це визначено спеціальними знаками. Через колії не можна бігати, бо можна послизнутися та впасти на колію. При цьому велика швидкість поїздів не дозволяє їм одразу зупинитися. По-третє, не можна торкатися дротів та інших проводів на залізниці, у тому числі обірваних, бо по них йде електричний струм з високою напругою.

     По завершенню екскурсії майстер околодку Ремига В.А. ознайомив учнів з правилами поводження на залізничній колії, платформі станції.

     Приємні емоції, незабутні враження, багато цікавої та корисної  інформації отримали наші школярі.

     Фоторепортаж ви можете переглянути в фотоальбомі: Навчальна практика (екскурсія до станції «Мала Токмачка») 2017 рік.

     Більше детальної інформації ви можете отримати за посиланням: Капітальний ремонт першої колії станції Мала Токмачка.