"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Навчальна практика (Цегельний завод)

     Цікавою виявилася для учнів 8 класу екскурсія на цегельний завод. Адже не кожен населений пункт може похвалитися таким виробничим об’єктом. Вразили масштаби підприємства, технологія, умови праці робітників. Нас радо зустріли по приїзді – директор, інженерно-технічні працівники.

     Було проведено інструктаж із безпечної поведінки на території та в цехах заводу. Коротко виклали історіє виробництва, яке сягає ХІХ століття.

     Екскурсію, що проводила майстер виробництва Світлана Василівна, розпочали від кар’єру, де черпається глина. Зараз розробляється 5-й кар’єр поблизу заводу. Потім пройшли до цеху, де формують власне цеглу. Побачили як працює лінія по виготовленню цегли, як її розкладають на транспортер. (Для виготовлення 1 тисячі цегли потрібно 5т. глини). Далі за транспортером ми перейшли до сушильного ангару, де вже стояла розміщена у спеціальному порядку цегла. Підсушену цеглу подають до печі. Температура в ній сягає 950-960 градусів. Учні були вражені побаченим: і  температурою, і  тим як робітники контролюють температуру і підтримують її місяцями, додаючи зі спеціальних вагонеток на ІІ поверсі печі вугілля у маленькі отвори. Пробуде цегла у такій печі за щільно закладеним «ходком» 12 годин. Зміниться її вага від 6кг. У сирому вигляді до 2,600 кг. у випаленому.  Потім її виймуть із печі, складуть на піддони по 336 шт., запакують та відтранспортують на майданчик. Продукція заводу користується попитом. За місяць роботи вже виготовлено 300000 штук цегли. мають план до кінця року досягти 3000000 шт.  На виробництві працює 45 чоловік. Іде постійне оновлення, модернізація виробництва.

     Нещодавно придбали новий прес для формування цегли нового зразка.

     Хочеться побажати подальшого процвітання цегельному заводу, який виготовляє потрібну продукцію, забезпечує робочим місця, гідну заробітну плату робітникам.

     Фоторепортаж ви можете переглянути у фотоальбомі: Навчальна практика (Цегельний завод) 2017 рік.