"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Навчальна екскурсія. Державна пожежно-рятувальна частина.

     Тема безпеки життя та здоров’я дітей є найбільш актуальною проблемою сучасності.  Саме тому під час проходження навчальної практики,  учні 6 класу побували на екскурсії в пожежній частині міста Оріхова, де познайомилися з нелегкими буднями служби пожежників-рятівників, а також повторили правила протипожежної безпеки та правила поведінки в надзвичайних ситуаціях. Рятувальники провели змістовну та цікаву екскурсію по пожежній частині. Учні побачили диспетчерську, де приймаються виклики, гараж з пожежними машинами, спеціальний одяг рятувальників. Командир відділення пожежної частини Зінченко Максим Олександрович показав учням пожежні автомобілі, захисне спорядження пожежних-рятувальників, бойовий одяг та пожежно-технічне обладнання для гасіння пожеж та рятування людей, яке знаходиться в пожежних автомобілях. Кожному бажаючому дали можливість спробувати себе у ролі рятувальника: приміряти бойовий одяг та посидіти в кабіні пожежного автомобіля. Особливе захоплення викликала можливість самому тримати пожежний рукав та поливати водою і піною.

        Розповідь про роботу пожежника та устрій частини  надзвичайно зацікавила учнів і вчителів.    Діти зрозуміли, що  рятівник – це не просто професія, а спосіб життя, адже постійно він перебуває в очікуванні тривоги: можливо комусь саме зараз потрібна буде допомога. Пожежники виконують рятувальні роботи, пов'язані з пожежогасінням, повенями, природними катастрофами та іншими непередбаченими нещасними випадками, а також займаються ліквідацією наслідків нещасних випадків. Пожежник повинен уміти користуватися рятувальним устаткуванням, знати техніку безпеки, уміти працювати на висоті.  Учням наголосили, що для представників даної професії важливі такі риси характеру, як: відповідальність, точність, надійність, уміння аналізувати. Лише стандартне обмундирування пожежника важить близько 30 кг, а з ним потрібно швидко пересуватися, маневрувати під час пожежі, самотужки підніматися на верхні поверхи. Також представники цієї професії повинні знати правила надання першої медичної допомоги, володіти міцною психікою, високою стресостійкістю — адже події розвиваються непередбачувано, та і не всіх людей вдається врятувати, інколи вони гинуть на очах, і це необхідно пережити.

        Екскурсія до пожежної частини видалася дуже цікавою, а головне корисною для учнів, адже вона збагатила знання дітей про героїчну професію – РЯТУВАЛЬНИК. І бажаємо пожежникам-рятувальникам сухих рукавів.

     Фоторепортаж ви можете переглянути у фотоальбомі "Навчальна екскурсія. Державна пожежно-рятувальна частина."