"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

На крилах музики- у світ духовної краси

         Запоріжжя – це не тільки обласний і промисловий центр, а й осередок високої культури, світу прекрасного музичного мистецтва. Знайомство із містом було б неповним без занурення в його минуле, без дотику до його самобутньої культури.

          Одним із головних мистецьких осередків краю вже майже 80 років залишається Запорізька обласна філармонія. Тож, бажаючи всіляко сприяти популяризації  серед учнівської молоді культурної і духовної спадщини нашого народу, семикласники отримали можливість відвідати єдину в області професійну концертну організацію. Відвідини відбулися на особисте запрошення заслуженої артистки України Ольги Беженарь, яке учні школи отримали під час концерту філармонійного колективу у нашій школі 12 квітня 2018 року.

          30 травня розкішна споруда обласної філармонії гостинно відкрила для наших юних відвідувачів свої двері. Директор-розпорядник філармонії Тетяна Василівна Тіліс та начальник концертного відділу Світлана Анатоліївна Івко познайомили  дітей з величною архітектурою будівлі закладу та його унікальними акустичними можливостями; розповіли про історію створення філармонії, її досягнення, ансамблевий склад колективу. Наша екскурсійна група мандрувала величними коридорами, зазирнули за лаштунки сцени і побачили глядацьку залу з іншого боку.

         Побували ми і у камерній та великій залах, випробували нові сучасні та комфортні крісла, залюбки фотографувалися на різних фонах дивовижного інтр’єру. Були дуже вражені, коли нам запропонували стати учасниками репетиції академічного симфонічного оркестру. Це було справжнє диво, тому що побачили, настільки це важка і відповільна робота зіграти разом і так злагоджено, щоб ожив кожен звук велиної музики з нотного стану. Для нас була велика честь, колизапропонували зіграти на справжньому концертному роялі. І цей «щасливий квиток» випав учениці 6-А класу Вікторії Грицаненко (учениці філії музичної школи ім. Марії Сокіл), котра досить успішно, без нот, продемонструвала своє талановите вміння.

          Не менше захоплення викликала і зустріч із ансамблем бандуристів «Божена» (керівник – заслужена артистка України Ольна Беженарь). Чарівні бандуристки подарували програму «Відкриваю світ» - це був світ добра, любові, надії… і живого, дивовижного звуку бандури. Саме цьому унікальному українському інструменту була присвячена   музична програма, його відродженню та сьогоденню.

          Це був справжній колейдоскоп музичних жанрів у виконанні чарівних бандуристок: народна музика переливалася у класичну та сучасну. Ми насолодилися оксамитовим співом талановитих виконавців у супроводі сріблястого тембру бандур. Високий професіоналізм артистів вдало поєднався з їх яскравою харизмою.

          Сьогодні ми є свідками відродження національної культури України. Особливо важливим є плекання традицій бандуристів  та кобзарів. Адже саме вони були носіями й  виразниками могутнього козацького духу, що лежить і основі української ментальності. По завершенню зустрічі ми ще раз переконалися, що бандурне мистецтво, висока майстерність і невичерпний ентузіазм артистів сприятимуть подальшому збагаченню української музичної культури та її популяризації не лише в Україні, але й у всьому світі. Саме такі заходи і пробуджують в наших серцях незгасну любов до рідної неньки України, насичують нас оптимізмом і силою духу.

         Сподіваємось, що в майбутньому ми будемо залюбки відвідувти концертні програми в Запорізькій обласній філармонії.

         Більше інформації за посиланням Музична подорож Європою

         Фоторепортаж ви можете переглянути у фотоальбомі  На крилах музики- у світ духовної краси (2018 рік)