"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Грип-це небезпечно

      З початку епідемічного сезону  в Україні зареєстровано 25 летальних випадків від грипу, підтверджених фахівцями обласних вірусологічних лабораторій. Найбільша їх кількість зареєстрована в Одеській – 15 осіб, Вінницькій – 7, Харківській – 1 та місті Києві – 2. Лише за останній тиждень з них – 12 випадків (11 в Одеській області та 1 в м. Києві). Серед цих випадків переважає штам грипу типу A/California/7/2009 (H1N1)pdm09 та типу В/Phuket/3073/2013Н1N1. Усі померлі були не щеплені проти грипу, по віковій категорії це 1 дитина, 23 особи у віці від 34 до 44 років, 1 особа – літнього віку. В Україні відзначається агресивність вірусу грипу типу А Н1N1, що на відміну від інших вірусів здатен провокувати важкі вірусні пневмонії, що часто і є причиною летальності.

      Грип – це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Хвороба  дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом – коли хворий кашляє, чхає чи просто говорить. Як правило, радіус зони зараження навколо людини, яка занедужала, становить 2 метри. Хвора людина становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – в середньому це 7-10 днів. Інфекція також потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких людина час від часу торкається руками, якщо перед цим тримала гроші чи трималася за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей.

      Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого, також нерідко розвивається серцева недостатність. Особливо небезпечним грип є для представників груп ризику, до яких відносяться діти до 5 років (особливо – діти до 2 років), вагітні жінки, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, хворі на хронічні серцево-судинні захворювання, хворі на хронічні захворювання легенів, люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями. Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво зменшує шанс одужати без ускладнень, а часто – вижити. А до груп професійного ризику належать медичні працівники, вчителі, вихователі, продавці, водії громадського транспорту та усі, хто працює в багатолюдних місцях.

     В Україні на сьогодні є засоби специфічної терапії проти грипу, але ефективні вони лише в перші 48 годин захворювання. Тому, у разі появи небезпечних симптомів – значного підвищення температури тіла до +38- +390С, головного болю, болю у м'язах, болю в горлі, кашлю, нежитю, закладення носа – хворі мають обов’язково, не пізніше, ніж  протягом двох діб, звернутися до лікувального закладу, пройти обстеження та отримати лікарське призначення. Вагітні жінки повинні викликати свого сімейного лікаря телефоном додому.

     Щоб не заразитися, потрібно:

- Уникати скупчень людей – задля зменшення вірогідності контактів із хворими, адже деякі з них є носіями вірусу ще до появи очевидних симптомів. Це особливо актуально під час сезону грипу та ГРВІ.

- Мати чисті руки – необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

- Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками після миття рук, а також, щоб прикривати обличчя під час кашлю, нежитю. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть бути джерелом інфекції. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик вірусного зараження і широкого розповсюдження інфекції. В якості одноразових серветок можна використовувати туалетний папір.

- Щоб захистити себе чи оточуючих від інфекційного зараження необхідно користуватися одноразовими масками. Обов’язково повинна користуватися маскою людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним. Людина, яка занедужала, повинна використовувати маску лише в тому випадку, якщо їй доведеться перебувати серед здорових людей, не захищених масками. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам'ятати, що маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться, але не рідше, ніж через 1 годину носіння. Економити чи лінитися вчасно замінити маску немає сенсу – волога маска не діє. Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках – їх потрібно одразу викидати у смітник.  

- Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих, учбових приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж кількох годин після перебування у приміщенні хворої людини. При наявності кварцевої лампи (ультрафіолетового опромінювача, бактерицидної лампи) доцільно один раз на добу опромінювати приміщення протягом 30 хвилин (за відсутності в приміщенні людей), а потім провітрити протягом 15-20  хвилин. Особливо важливо піддати опроміненню ті речі, які не щодня  перуться, миються, наприклад, м’які іграшки.

- Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми – для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

     Якщо з'явилися ознаки хвороби, необхідними є наступні дії:

- Залишитися вдома за перших ознак хвороби – не йти на роботу або, якщо захворіла дитина, не вести її до школи чи дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану хворого і не наражати на небезпеку оточуючих. Викликати лікаря до хворого додому.

- Ізолювати хворого – виділити йому окрему кімнату та посуд, визначити одну людину, яка доглядатиме за ним, по можливості усім триматися на відстані не менше двох метрів від хворої людини.

- В кімнаті  хворого двічі на день проводити вологе прибирання й провітрювання, його посуд, особисті речі і предмети догляду знезаражувати методом кип’ятіння, використані паперові серветки-хусточки не накопичувати у помешканні, а швидко утилізувати до сміттєвого контейнера, або спалити.  У кімнаті, де перебуває хворий, повинно бути тепло, а повітря повинно бути.

- Аби запобігти розпорошенню інфікованих краплин слизу, які є основним джерелом зараження, хворий повинен прикривати рот і ніс під час кашлю і чхання одноразовими серветками, які після використання одразу викидати у смітник. Якщо хворий прикрив рота чи ніс руками, руки необхідно одразу вимити з милом чи обробити дезінфікуючим гелем, інакше усі  наступні дотики становитимуть небезпеку для інших людей.

     Щодо лікування грипу

     Лікування грипу повинно здійснюватися лише за призначенням лікаря. Грип – це не ГРВІ, ускладнення настають дуже швидко і можуть закінчитися летально. Термін «пізнє звернення» у випадку грипу означає більше, ніж через 1,5 – 2 доби від появи перших симптомів. Лікувати грип можна за допомогою препаратів з доведеною активністю проти вірусів. Вони так і називаються – противірусні.  Вірусні хвороби НЕ лікуються за допомогою антибіотиків. Антибіотики НЕ створюють жодної протидії вірусам, оскільки призначені виключно для боротьби з бактеріальними інфекціями. Вживання антибіотиків не за призначенням не вилікує хворобу, а лише ускладнить її.

     Дітям до 18 років та вагітним жінкам не рекомендовано вживати аспірин – подолати жар можна за допомогою парацетамолу.

      Під час грипу необхідно пити багато рідини. Їжа повинна бути легкою і нежирною, однак змушувати хворого їсти не потрібно.

     Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищить  шанси уникнути небезпечного захворювання і здатне зберегти життя собі і людям, що знаходяться поруч.