"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Етнографічна експедиція в селі

      Етнографія – це наука, об’єктом дослідження якої є народи, їхня культура і побут, походження, розселення.
      В період з 04.06.2018 по 16.06.2018 року у с. Мала Токмачка проходила етнографічна експедиція. Учасниками експедиції стали студенти  історичного факультету Запорізького національного університету. Керівник практики Білівненко Сергій Миколайович – кандидат історичних наук, доцент кафедри джерелознавства, історіографії та спеціальних історичних дисциплін. 
      Метою експедиції був збір усної історії села. В ході досліджень  опитані старожили села, що народилися до 1940 року. Перед початком роботи студенти відвідали шкільний історико-краєзнавчий музей, де ознайомилися з накопиченою інформацією щодо історії села, джерелознавчою базою; провели копіювання документів, що їх зацікавили.
      По завершенні пошукової роботи в школі  відбулась зустріч етнографів   з учнями та вчителями школи. Мета зустрічі - ознайомлення школярів з роботою експедиції та її результатами. В ході спілкування дослідники передали  до шкільного музею  всі аудіо-, відео-, фотоматеріали, що їм вдалося зібрати. 
      До учнів звернулися студенти історичного факультету ЗНУ Качуровська  Альона та Прокопенко Семен, випускник Сапронов Олександр, аспірант Фокіна Людмила, керівник Білівненко Сергій Миколайович, які   розповіли про мету експедиції, її результати, деякі цікаві факти.
Майбутніх випускників студенти запросили вступати на історичний факультет ЗНУ. Як наголосила студентка Качуровська Альона: «У нас «крутий» факультет та «круті» студенти».
       Учасники експедиціії  подякували  мешканців  села за доброзичливість, надану допомогу.
       Особливу вдячність висловили голові села Малахатка А.М. та директору школи Гамову О.Г. за сприяння у вирішенні організаційних питань проведення експедиції.
      Від Ради музею  членам експедиції подарували декілька випусків «Історичного вісника» (щорічного видання історико-краєзнавчого музею) та символічний сувенір.
     Фоторепортаж можна переглянути за посиланням Етнографічна експедиція в селі (2018 рік)