"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Екскурсія на Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь»

     15 жовтня учні 10-11 класів нашої школи відвідали Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь». Під час екскурсії учні побували в мартенівському цеху, цеху холодної прокатки та у живому куточку, який знаходиться на території управління залізничним транспортом заводу. Екскурсія почалася з інструктажу з техніки безпеки під час відвідування заводських об’єктів та з короткої розповіді про історію комбінату. Потім учнів одягли у захисні куртки, каски та окуляри і…екскурсія почалася.

     Відкрите акціонерне товариство "Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» — одне з провідних підприємств металургійної галузі. Третій за масштабами виробник металопродукції в Україні.

     16 листопада 1933 року відзначається як день народження комбінату «Запоріжсталь». В цей день на доменній печі № 1 була видана перша плавка чавуну. В 1935 році стала до ладу перша мартенівська піч, в 1937 — слябінг.

     Комбінат входить до рейтингу 80 найкращих підприємств світу, виробляє майже 11 % чавуну і сталі, а також 29,4 % листового прокату в Україні, постачає продукцію на зовнішній ринок.

     «Запоріжсталь» володіє повним виробничим циклом випуску металургійної продукції. У чотирьох доменних печах комбінат щорічно виплавляє 2,6 млн. тонн чавуну високої якості для виробництва сталі, великогабаритного чавунного литва і товарного чавуну в чушках.

     Характерною особливістю чавуну виробництва ВАТ «Запоріжсталь» є низький вміст у ньому сірки і фосфору, завдяки чому він має широкий попит на світовому ринку, а також на ринку України.

     Починаючи з 2012 р. Генеральним директором ВАТ «Запоріжсталь» є Шурма Ростислав Ігорович.

     Основною експортною продукцією цього підприємства на початку XXI ст. є холоднокатаний сталевий лист у рулонах. Частка експорту в загальному обсязі реалізації становить близько 76%. Комбінат поставляє продукцію більш ніж в 50 країн світу. Серед країн-імпортерів — Китай, Туреччина, Філіппіни, Ізраїль, Малайзія, Італія, США, Росія, Польща, Йорданія.

     Комбінат виробляє гарячекатаний і холоднокатаний лист завтовшки 0,5-7,0 мм з вуглецевих, низьколегованих, легованих і неіржавіючих сталей. Близько 70% продукції комбінату експортується більш ніж у 70 країн світу. Сталь, що виплавляється, — маловуглецева конструкційна і звичайної якості, низьколегована — розливається в злитки масою до 20 тонн, використовується для виробництва листового прокату. На обтисковому стані слябінг «1150» прокатуються злитки з вуглецевої, легованої і неіржавіючої сталі на сляби завтовшки 100–200 мм, завширшки 1000–1520 мм, завдовжки 1800-4700 мм. Сляби, призначені для перекочування на лист, у гарячому стані передаються на широкосмуговий стан гарячого плющення. Цех гарячого плющення тонкого листа оснащений агрегатами для забезпечення постачання прокату в листах і рулонах — завширшки від 1000 до 1500 мм. Безперервний тонколистовий стан гарячого плющення «1680» з виробничою потужністю 3,0 млн тонн на рік виробляє смуги завтовшки 2,0-8,0 мм, шириною 1000–1500 мм, масою рулону — до 16,0 тонн. На трьох профілегнутих агрегатах виробляється понад 500 сортових (куточки, швелери) і спеціальних фасонних профілерозмірів, гнутих профілів з вуглецевої, низьколегованої і неіржавіючої сталі з товщиною стінки від 1,0 до 8,0 мм і з шириною розгортки профілю до 1450 мм.

     Проведена виробнича екскурсія збагатила учнів практичними знаннями з хімії, фізики, екології. Могутнє металургійне підприємство, його колектив вселило в душі учнів гордість за нашу державу, надію на її подальший розвиток.

     Фоторепортаж ви можете переглянути в фотоальбомі: Екскурсія на Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» (2015 рік)