"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Екскурсія на цегельний завод

     Для учнів 7 і 10 класу період практики почався дуже цікавою екскурсією на ТОВ «Агробуд ОТД» - один з 36 цегельних заводів України. Нас привітно зустрів колектив, який складається з 23 працівників, а майстер цеху Кротова Валентина Петрівна провела екскурсію. Знайомство з виробництвом ми розпочали біля глиняного кар’єру. Глина – основна складова частина цегли, до речі,  глина з нашого родовища має високу якість. Після добування глину транспортують в бункер, потім транспортер поставляє глину в цех. Далі глина змішується з аргілітом і водою, формується суцільна заготовка, яка розрізається напівавтоматом на готову цеглу-сирець. Працівники цеху Мартинюк Євген та Самойленко Владислав викладають цеглу на конвеєр і відправляють в сушильні сараї на три тижні. Конвеєром висушену цеглу відправляють в піч. Там її складають штабелями, а спеціальні «ходки» закладаються цеглою і замазуються будівельною сумішшю. Після цього піч розпалюють, а цеглу-сирець випікають одну добу при температурі 650-800 ºС, залежно від сухості цегли та якості вугілля. З печі цегла виходить вже притаманного їй коричневого кольору.

     На сьогоднішній день вже виготовили 237000 одиниць цегли, а за одну добу виготовляють 10000 штук. Цеглу упаковують на дерев’яні піддони ялинкою – 900 кг або кубиком – 1296 кг.

     Нещодавно у заводу змінився власник, нині це випускники нашої школи Дейнега Олександр Миколайович (1995 рік випуску) і Сергач Анатолій Миколайович (1985 рік випуску), які планують запровадити нову технологію і випускати цеглу за новим стандартом. Бажаємо їм успіхів у їхніх починаннях на благо рідного села.

     Фоторепортаж ви можете переглянути в фотоальбомі "Екскурсія на цегельний завод (2015 рік)".