"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Екскурсія до шкільного музею під відкритим небом

     На подвір’ї нашої школи існує експозиція шкільного музею під відкритим небом, яка започаткована в 2011 році.

     Учні 2-Б класу мали можливість відвідати кожну «історичну зупинку» шкільної експозиції  та прослухати історію виникнення кожного з експонатів цього музею. Екскурсію для учнів провела вчитель історії Гамова Тетяна Василівна.

     Тетяна Василівна досить детально та цікаво розповідала про такі експонати, як «Лелече гніздо», «Пам’ятний знак на честь заснування закладів освіти у с. Мала Токмачка», «Дерево шкільного родоводу» та «Фонтан удачі» - єдиний фонтан на території школи в Оріхівському районі.

     На кожній «історичній зупинці» учні дізнавалися щось нове. Першою зупинкою  екскурсовода була біля експоната «Лелече гніздо», де учні дізналися чому саме цьому птахові поставлено пам’ятний знак  на території нашої  школи.

     Екскурсія продовжилася біля пам’ятного знаку на честь заснування закладів освіти у с. Мала Токмачка. На цій зупинці вони дізналися дещо про першу школу села, в якій навчалося всього 40 учнів, з яких 38 – хлопчиків і 2 дівчаток. І тут в учнів виникло питання: «Чому саме так?». На що Тетяна Василівна відповіла, що дівчаток виховували та навчали вдома , як керувати домашнім господарством. Також на цій зупинці стало відомо, що «День знань», в ті часи, був не 1 вересня, як це зараз, а 15 вересня. Цього дня починали навчатися всі, хто не вмів читати, а той хто вже читав – приходив до школи в січні. Також у експозиції представлені зразки знарядь сільськогосподарського виробництва, транспорту, будівельні матеріали кінця ХІХ початку ХХ століття, де учні побачили різницю часів.

     Учні 4 класу відвідали музей, де вчитель історії Гамов О.Г. ознайомив з експозиціями з історії заснування нашого села та історією українського козацтва.

     Дана екскурсія була повчальною та корисною для учнів 2-Б класу, яка допомогла їм поринути в історичні моменти та порівняти наш час з запропонованим екскурсоводом.