"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Доторкнися до подвигу своїм серцем…

     Невпинно біжить час, швидко летять роки. Та залишається  пам'ять як місток між минулим і теперішнім. Пам'ять … Вона нетлінна і вічна.  Вона  дивиться  на  нас із  світлин, промовляє і не  дає зникнути жодній сторінці нашого життя, життя наших дідів і прадідів.

     03 червня 2015 року ми вкотре доторкнулися до подвигу своїм серцем  побували у селі Чапаєвка Токмацького  району. У 2005 році в с. Чапаєвка  побудовано Військово – братський меморіал, присвячений  загиблим під час прориву оборонної ліні «Вотан»  восени 1943 року. Тут перепоховано останки воїнів, які загинули на Пришибських висотах  під час  радянсько – німецької війни.

     Сьогодні меморіал – це великий комплекс будівель, пам’ятників, ділянок зелених насаджень, 50 гранітних хрестів і різних  стел з іменами загиблих. Центральна експозиція – радянський солдат  з похиленою головою, а на бетоні викарбовано слова «Ми пам’ятаємо про Вас».

      Пам’ятник  у формі зламаного посередині трояндового бутона, присвячений дівчатам віком від 17 до 20 років, чиї рештки тут також перезаховано. Дослідники припускають, що дівчата належали до радянського штрафбату, розстріляного тут фашистами  у вересні  1943  року.

      Всього на меморіалі в с. Чапаєвка перезаховано близько 908 воїнів – визволителів. Кожного року пошукова робота  продовжується.

      Хотілося б подякувати адміністрації школи за організацію екскурсійної поїздки, бо ми не лише побачили меморіальний комплекс, а й те, що біля пам’ятників висаджено троянди, берізки, дуби, сосни. Одних лише троянд 1650 кущів!  Та найбільше нас вразив героїзм простих воїнів, котрі зламали оборону лінії «Вотан». Все, що ми побачили і почули сьогодні, нам знадобиться під час вивчення подій радянсько – німецької війни. На думку учнів, сьогодні ми доторкнулися до подвигу своїми серцями…  Вічна пам'ять героям.

      В ході  екскурсії учні відвідали с.  Новоданилівку, де познайомилися з подвигом  розвідувально-десантної групи Хрусталькова, промисловим потенціалом м. Токмак,  процесом заселення нашого краю німецькими переселенцями на рубежі ХVIII – XIX  ст.  на прикладі  м. Молочанськ.

     Фоторепортаж ви можете переглянути в фотоальбомі "Доторкнися до подвигу своїм серцем… (2015 рік)".