"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

День цивільного захисту

     На виконання наказу відділу освіти «Про проведення Дня цивільного захисту та Тижня безпеки дитини в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах у 2016 році» від 16.03.2016 №98-о згідно до Плану основних заходів ЦЗ школи на 2016 рік, в рамках місячника цивільного захисту, Тижня безпеки дитини,  з метою підвищення організованості та якості проведення об’єктових тренувань з питань цивільного захисту, залученням дітей до масово-роз’яснювальної  роботи з питань цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, набуття умінь і навичок свідомого, поважного ставлення до збереження здоров’я та   життя людей в умовах загрози і виникнення надзвичайних ситуацій,  підвищення рівня безпеки учасників навчально-виховного процесу, привернення уваги суспільства до безпечної життєдіяльності, запобігання травматизму дітей під час навчально-виховного процесу та в побуті, формування потреби у здоровому і безпечному способі життя, 22 квітня 2016 року в школі пройшов День цивільного захисту. Його проведенню передувала ретельна підготовка. Проведено наради з педагогічними та технічними працівниками щодо ознайомлення з нормативними документами  Міністерства освіти і науки України з питань підготовки учнів згідно з програмою ЦЗ, з наказом РВО «Про проведення Дня цивільного захисту та Тижня безпеки дитини в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах у 2016 році». Уточнено склад учасників, які залучаються до підготовки й проведення Дня ЦЗ. Розроблено план підготовки та проведення Дня ЦЗ  за темою: «Правила поведінки  і дії  в надзвичайних та екстремальних ситуаціях». Проведено консультації для  класних керівників щодо підготовки та проведення Дня ЦЗ. Відбулися  навчання  особового складу невоєнізованих формувань ЦЗ школи: ланки зв’язку  і  оповіщення  (13 осіб); ланки  охорони  громадського порядку та спостереження  (7 осіб);  ланки надання першої допомоги (санітарний  пост – 7 осіб); ланки  пожежогасіння  (5 осіб); ланка матеріально-технічного забезпечення  (3 особи), евакогрупи (6 осіб). Перевірено готовність невоєнізованих формувань до об’єктових тренувань.

       На черговій учнівській лінійці 18.04.2016 року учнів школи було ознайомлено з основними цілями, завданнями, графіком проведення Дня ЦЗ.

       День ЦЗ розпочався із засідання Штабу ЦЗ на якому було остаточно узгоджено дії кожного учасника об’єктових тренувань (евакуація постійного складу школи на випадок пожежі).

       О 12.15, за попереднім сигналом, у вестибюлі школи зібралась група оповіщення з числа  вчителів та учнів, прибув пожежний караул 20-ї державної пожежно-рятувальної частини на чолі з заступником начальника майором Фірсовим М.М. Пролунали тривожні шкільні дзвінки – сигнал «Увага всім!». Особовий склад ланки зв’язку  і  оповіщення (учні 9 кл.), з уточнюючою інформацією про оголошення навчальної тривоги на випадок пожежі та проведення евакуації учнів і працівників з приміщення школи на шкільний стадіон, методом персонального оповіщення проінформували класні колективи, працівників школи про зміст сигналу "Увага всім!". Члени ланки охорони  громадського порядку та спостереження ( хлопці 10 та 11 класів) взяли під свій контроль всі три виходи, через які проходила евакуація зі школи та слідкували за рухом учнів  шкільними коридорами та по дорозі на стадіон. З класів учні виходили організовано у супроводі представника ланки зв’язку  і  оповіщення та вчителя, який проводив урок. Допомагали проводити евакуацію учнів зі школи через південний вихід пожежники-рятувальники, які продемонстрували різні способи виведення потерпілих  у безпечне місце, залежно від їх стану. Діяли вони чітко, злагоджено, все було відпрацьовано до автоматизму. Розміщенням учнів на стадіоні керувала ланка  охорони  громадського порядку та спостереження. Повну евакуацію учнів і працівників школи було проведено за 5,2 хв.

     Начальник штабу ЦЗ школи Штанько О.В. узагальнила інформацію про чисельний склад евакуйованих (на основі інформації вчителів, що проводили  урок під час оголошення евакуації,  інформації завгоспа школи) та доповіли її зміст керівнику.

      Заступник начальника 20-ї державної пожежно-рятувальної частини, майор служби ЦЗ Фірсов М.М. провів з учнями школи профілактичну бесіду про причини виникнення пожеж, дії під час пожежі, нагадав правила поведінки у разі виявлення вибуховонебезпечних та невідомих предметів. Пожежний караул,  у складі якого задіяні 2 випускники нашої школи Скирда Олександр Васильович та Московка Олександр Анатолійович, продемонстрував  учням  різні варіанти гасіння пожежі (водою, піною), ознайомив з оснащенням пожежної машини та особового складу караулу.

      Представники евакогрупи (учні 9 класу) показали порядок установки намету, який можна використати як укриття від несприятливих погодних умов під час тривалого перебування на відкритій місцевості.

      Учні 3 і 4 класів умовно евакуювались з використанням транспортних засобів (шкільних автобусів), продемонстрували учням 1-А, 1-Б, 2 класів порядок посадки і висадки з автобуса.

      Ланка надання першої допомоги (санітарний  пост), до складу якої входили дівчата 8 класу, розгорнули на стадіоні три навчальні пункти, де провели по групах класів практичні заняття по наданню першої допомоги під час різного роду пораненнях.

      Організованість і дисципліну показали всі учні школи. По закінченню тренувань провели лінійку, де було підведено підсумки проведення об’єктових навчаннь. День цивільного захисту в школі проведений на належному рівні. Усі передбачені планом заходи виконано. Адміністрація, вчителі та учні школи вдячні пожежникам-рятувальникам  20-ї пожежно-рятувальної частини (кер. Черепаха С.І.) за вагому допомогу у проведенні заходу.

     Фоторепортаж ви можете переглянути за посиланням: День цивыльного захисту (2016 рік)