"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Цікава весняна екскурсійна подорож

     Після напруженого навчання в школі  ми вирішили і на весняних канікулах «не гаяти часу», а з пізнавальною користю провести один з вихідних днів. Так, учні з числа 6,7,8,9,10 класів 7 квітня 2015 року вирушили в екскурсійну поїздку до міста Запоріжжя.

     Наш мальовничий Токмачанський край овіяний не тільки легендарним історичним  минулим, а і хліборобською славою, тому що здавна на ланах колосилися золоті хліба, які давали високий врожай пшениці, вівса, ячменю та ін.

     Ось і вирішили ми пізнати,  як же борошно перетворюється на чудові запашні хлібо-булочні вироби. Першою зупинкою була екскурсія на українсько-іспанське ТОВ «Урожай» - це добре оснащене і відоме виробництво.

     У центрі ідеї пекарні поставлені три принципи: якість, дисципліна, творчість. Саме з такої інформації почав свою розповідь-екскурсію заступник директора з продажу Пузанов Максим Миколайович. Він з таким захопленням, теплотою і гордістю  розповідав і показував про процес приготування тіста та види продукції, що ми відчули себе наче помічниками пекарів. Та найбільше нас вразила гостинність і увага не тільки керівництва, а і всього персоналу. По закінченню екскурсії всіх учнів запросили на дегустацію хлібо-булочних виробів і кожен учень отримав у подарунок упаковочку круасанів ТМ «Пан круасан».

     Другою зупинкою була екскурсія до музею ретроавтомобілів «Фаетон», котрий розпочав свою роботу у 2008  році з виставки автомобілів з колекції громадської організації ім.Л. Хвильового «Автомоклуб Фаетон». Сьогодні це єдиний повноцінний автомобільний музей в Україні.

      Ми були вражені і здивовані, коли дізналися, що колекція музею нараховує 60 одиниць техніки кінця 20-х рр.-70-х рр. ХХ століття. З довоєнної техніки в експозиції представлені рідкісні автомобілі, такі як «полуторка» ГАЗ-АА 1935 року виробництва - найстарша вантажівка в Україні, а також «трафейний» Opel 1937 року.

      Минуло майже 70 років від того часу, як відгриміли бої і закінчилася Велика Вітчизняна війна на нашій землі. Це була найстрашніша і найкривавіша війна ХХ століття. Та відгомін цього лиха навіки залишиться в серцях людей.

     Ми змогли ознайомитися з широко представленими автомобілями часів ІІ світової війни: ЗіС-5, ЗіС-5В, бронеавтомобіль БА-67В, а також легендарний ЗіС-6 «Катюша» 1941 року – радянська реактивна система залпового вогню. В колекції наявні автомобілі як вітчизняного, так і закордонного виробництва.

     Звичайно учнів зацікавив і здивував і другий зал музею, відкритий у 2012 році, де експонується не тільки техніка, а і більше 50 видів вогнепальної зброї часів  ІІ світової війни.

     Всі експонати справжнє чудо, тому що вся техніка «на ходу» і декілька разів на рік виїзджає з музею на запорізькі вулиці.

     Всі учні із задоволенням повернулися додому, а вже ввечері за сімейною вечерею смакували круасанами з чаєм і мріяли хоча б про один автомобіль із колекції музею.

     Фоторепортаж ви можете переглянути в фотоальбомі "Цікава весняна екскурсійна подорож (2015 рік)".