"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Цікава подорож

Настали теплі лагідні дні. Розцвітає все навкруги, оживають дерева, прокидаються тварини, душа бажає чогось новенького. І тому, щоб змінити сіру буденність на нові відчуття 26 учнів нашої школи вирушили в екскурсійну поїздку по Дніпропетровщині.

Перший об'єкт, який відвідали, став Центр народного мистецтва "Петриківка”. Екскурсовод познайомила з особливістю петриківського розпису — релікту безперервної художньої традиції, що делегує з сивої давнини у ХХІ століття самобутню культуру Придніпров'я. Витончені лінії, яскраве поєднання кольорів, неординарні інструменти для розпису — все це вразило і зацікавило учнів, особливо те, що більшість картин пишеться пальцями або щіточкою з шерсті котів. Нещаслива історія кохання, вічна проблема відношень дітей та батьків, пейзаж рідного краю - це все відобразилось в картинах і не залишило байдужим нікого. Як відомо, в нашій школі є юні художники, так от саме для них, після закінчення екскурсії був проведений майстер-клас, де кожен міг доторкнутися до світлої спадщини народного мистецтва, побачити як створюються справжні шедеври. Доторкнувшись до джерел петриківських шедеврів, ми відчули магію поезії та щедрої краси, що подарував нам рай гармонії людини з природою, світом.

Другим об'єктом нашої уваги став Петриківський кінний завод, де мали змогу побачити породистих коней, дізнатися про життя, розвиток і досягнення кожного з них. На території конезаводу є критий манеж, з'єднаний зі спортивною конюшнею, виїзні і конкурсні поля з комплектом перешкод, фрагменти шляху польових випробувань та інші об'єкти для вирощування, підготовки та продажу коней для олімпійських видів спорту.

З новими враженнями і відчуттями ми вирушили далі і прибули до Національного центру аерокосмічної освіти молоді імені О.М.Макарова. З метою пропаганди досягнень вітчизняної аерокосмічної галузі, формування у молоді інтересу до авіації та космонавтики, науки і техніки, дослідницької діяльності в центрі створено унікальний аерокосмічний музейний комплекс, який ми і відвідали.

Коли зайшли у виставкову залу, то були вражені її масштабом. Тут було все: починаючи від костюмів та їжі космонавтів, макетів космічних апаратів і закінчуючи ядерною зброєю та справжніми супутниками. Цікаву і пізнавальну екскурсію провів Мойса Віктор Васильович, колишній начальник конструкторського відділу по створенню не стандартизованого обладнання. Він був одним із організаторів цього музею і може говорити про фізику та про все, що знаходиться в музеї годинами. Вражаючим було те, що саме за допомогою дніпропетровських супутників було знайдено родовища нафти і природного газу в Чорному морі, поблизу острова Зміїний.

Наочні знання, набуті під час екскурсій, допомогли закріпити вивчений теоретичний матеріал на уроках художньої культури, української літератури, образотворчого мистецтва, історії, фізики, астрономії.

Сподіваємось, що це не останній захоплюючий день в шкільному житті.