"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Бринить поетове слово

     Не часто випадає нагода зустрітися  з талановитим  творцем поетичного слова. Але ми дуже  вдячні  за щорічну щасливу  мить зустрічі з майстром письменницького пера – земляком, колишнім учнем школи Іваном Васильовичем Левченком.

     Іван  Васильович – людина рідкісної моральної обдарованості, голос сумління, совісті і надії  у світі іноді розхитаних і розмитих понять честі, правди і порядності. Ось чому стиль його творчості  дуже простий, доступний, душевний і зрозумілий для читачів будь – якого віку. Він переносить на папір даровану йому  іскру Божу з гідністю і відвагою, не згинаючись і не обминаючи труднощі.

     У руслі українських традицій поет підносить  ідеали гуманізму і патріотизму – і по-лицарськи зберігає вірність цим приорітетам.

     21 квітня у  нас в школі відбулася традиційна творча зустріч  з поетом-земляком. І як завжди митець розпочав свою творчу зустріч із розкриття найактуальніших питань та проблем сьогодення.

     Мить… і лунає чисте душевне слово поета, і ми ніби переносимося  у кришталевий світ поезії.  Загадково-філософський вірш «Сон», наче пробуджував нашу свідомість  щодо сенсу життя українців, націлював на обрання правильного шляху.

     А от вірш «Освідчення» написаний  на основі історичних подій  за часів Київської Русі, та  мораль твору в тому, що основа життя полягає у найсвятішому почутті – любові.

     Нещодавно у світ вийшла нова збірка поезій «Осіння мелодія душі», яка видана  до 65-річчя І.В. Левченка.   Святково, урочисто і велично лунала джерельно чиста поетова мова.

     Іван Васильович плавно переходив від читання однієї поезії до іншої, при  цьому  надаючи вагомості кожному поетичному рядку, глибоко  розкриваючи зміст  творів, їх ідею та основну  думку. Голос поета, наче пташка, котра майорить  у весняному просторі: то злітає, то стрімко падає вниз і затихає. Це створювало відчуття захоплення та радісного хвилювання.  Серця  слухачів наповнювалися найніжнішими  почуттями добра, любові, милосердя, взаємопідтримки….

     З-під пера митця вийшло сотні поезій, і сподіваємося, що колись  його творчість  займе чільне місце у програмовому матеріалі з української літератури.

     Нехай  ще  довго  у поета живе незгасна потреба письменницької  праці, а в свідомості відбувається незриме творче таїнство на благо рідного краю.

     Щиро вдячні Вам, Іване Васильовичу, за вірність  патріотичному поетичному слову, вдячні за багаторічну співпрацю з нашим шкільним колективом в ім’я  Батьківщини, Добра, Знань.

     З творчістю поета-земляка ви можете ознайомитись за посиланням: «Світлиця Івана Левченка».

     Фоторепортаж ви можете переглянути у фотоальбомі: Бринить поетове  слово ( 2017 рік).