"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

150-річчя від дня народження Михайла Грушевського

     29 вересня 2016 року Україна відзначає 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського .

     Михайло Сергійович Грушевський –перший український президент, видатний історик, визначний державний і громадсько-політичний діяч, літературознавець, письменник, публіцист, організатор української науки, академік Всеукраїнської академії наук і Академії наук СРСР.

     Закінчив 1-шу Тифліську гімназію, історико-філологічний факультет Університету святого Володимира, наукову працю розпочав під керівництвом відомого історика Д. Антоновича. За монографію “Нарис історії Київської землі від смерті Ярослава до кінця ХІV століття” (1890 рік) нагороджений золотою медаллю, залишений в університеті для подальшої наукової та викладацької роботи як професорський стипендіат.

     1894 року захистив магістерську роботу. За рекомендацією Антоновича призначений на посаду ординарного професора кафедри “Всесвітньої історії з окремим узагальненням історії Східної Європи” Львівського університету.

     У Львові розпочав активну науково-організаційну діяльність у Науковому товаристві імені Тараса Шевченка. Очолював історико-філософську секцію, редагував “Записки Наукового товаристві імені Тараса Шевченка”, створив та очолив Археографічну комісію НТШ, а в 1897–1913 роках голова Товариства, що під його орудою розвивалося як академічна установа на взірець західноєвропейських.

     Грушевський значну увагу приділяв підготовці наукових кадрів, створив власну наукову школу.

     Детальну інформацію про життя та діяльність Михайла Грушевського ви дізнаєтесь тут: "12 цікавих фактів про Михайла Грушевського""Інформація про Михайла Грушевського""Цитати видатних діячів про Михайла Грушевського""Цитати Михайла Грушевського"