"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Зимова методична сесія

      Канікули – саме той час для вчителів,  коли вони можуть проаналізувати свою роботу за семестр, намітити плани на майбутнє, зайнятися самоосвітою, підвищити свій фаховий рівень. Сучасність ставить високі вимоги до професійності вчителя, який повинен бути творцем,  дослідником,  експериментатором, завжди готовим до змін, відкритим до новацій. 

       Методичне об’єднання вчителів – домінантна форма роботи з педагогічними кадрами. Саме на засіданнях шкільних методичних об’єднань відбувається ознайомлення з новими інструктивними документами, новітніми методиками, технологіями, альтернативними програмами та підручниками.

        9 січня 2019 року в школі пройшли засідання МО вчителів предметів гуманітарного циклу (голова МО Рябуха Л.В.), вчителів предметів природничо-математичного циклу (голова МО Московка С.В.), вчителів початкових класів та вихователів ГПД (голова МО Величко І.М.), класних керівників (голова Суставова Н.В.).

        Було проаналізовано результати освітньої діяльності учителів-предметників  за І семестр 2018-2019 н.р. у порівнянні з аналогічним періодом 2017-2018 н.р.  (рівень навченості учнів у динаміці, результати ЗНО-2018 з навчальних предметів у порівнянні з результатами по району, області, Україні); ефективність роботи з обдарованими та здібними учнями за результатами їх участі в учнівських предметних олімпіадах, творчих конкурсах, інтернетолімпіадах, інтерактивних конкурсах.

        Вчителі предметів гуманітарного циклу  та природничо-математичного циклу ділилися досвідом з упровадження та реалізації наскрізних змістових ліній у формуванні предметних компетентностей за оновленими навчальними програмами 5-9 класів. Заслуговують на увагу  прийоми та методи представлені вчителями української мови та літератури Рябухою Л.В., Іщенко О.М., Заяц Л.М., вчителем зарубіжної літератури Васильченко Л.І., вчителем англійської мови Лісняк Ю.В., вчителем фізики та математики Панасенко В.Я., вчителем географії Московкою С.В.

        Також вчителі-предметники  ділились досвідом організації роботи по підготовці учнів до ЗНО.

        Як завжди в цікавій формі пройшло МО вчителів початкових класів та вихователів ГПД. Обговорювалось питання практичної реалізації Концепції НУШ в початковій школі. Вчителі поділились досвідом використання сучасних методик навчання, які дають можливість досягнення бажаного результату: японська методика розвитку KUMON (Величко І.М.), використання квесту як засобу активізації навчальної діяльності учнів (Савченко Н.О.), «Перевернуте навчання» (Старіченко Ю.В.),  «6 капелюхів» (Демидьонок О.В.), методи та прийоми розвитку критичного мислення: стратегія «Сенкан», «Фішбоу», стратегія «Взаємні запитання» Остряниця О.Д. Практичне використання цих методичних прийомів було випробувано під час майстер-класу з колегами-вчителями.

      На засіданні МО класних керівників були розглянуті питання щодо протидії булінгу в освітньому середовищі, етики класного керівника та форм роботи по вивченню внутрішнього світу учнів; обмін досвідом: ефективність застосування різних видів виховної роботи у класному колективі , проблеми класу та шляхи їх подолання. 

      На формування якісно нового педагога налаштована вся система роботи методичних об’єднань, яка спонукає кожного вчителя до підвищення свого фахового рівня; сприяє взаємному збагаченню членів педагогічного колективу педагогічними знахідками; дає змогу молодим учителям вчитися педагогічної майстерності у старших і досвідченіших колег; забезпечує підтримання в педагогічному колективі духу творчості, прагнення до пошуку.

    Фоторепортаж можна переглянути за посиланням Зимова методична сесія (2018 рік).