"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Закликання весни і птахів

          Розвиток культури підростаючого покоління – це проблема, що вимагає пошуку оптимальних та ефективних шляхів її вирішення в освітньому процесі. Саме  заняття художньо-естетичного циклу, такі як фольклорні свята, володіють великими виховними можливостями для становлення культури людини.

          Через фольклор та фольклорні свята дитина розвивається, проявляє свої вміння, фантазію і творчість. У народних святах прекрасний матеріал для розвитку естетичних почуттів і смаків учнів, для розширення їх кругозору та підвищення культурного рівня. На основі вивчення народних традицій через фольклорні свята у школярів розвивається розуміння істинно прекрасного, з’являється  потреба залучення до історії рідного краю, до традицій і звичаїв свого народу, до пісенної спадщини пращурів.

          22 березня – день весняного рівнодення. Ніч і день сьогодні зрівнялись по тривалості. У північній півкулі – весна, а в південній – осінь. За астрономічним календарем саме цього дня і розпочинається в наших краях справжня весна. Тому здавна 22 березня (на свято Сорок святих або іменини у сороки) існував звичай закликати весну і перелітних птахів із вирію.

          Учні 2-А і 2-Б класів за підтримки батьків, класних керівників Чубенок С.Ю. та Орловської В.М., вихователя Моруги О.А., учениці 9 класу Сковородки К. долучилися до збереження народних звичаїв і традицій і провели фольклорне дійство зустрічі весни і птахів.

          Всі готувалися до свята: діти разом із вчителями розучили давні вірші-заклички, пісні, а матусі випекли весняне печиво у вигляді пташок – «жайворонків» та голубів, які учні використали під час цього свята. Саме завдяки «чарівним» дитячим словам, які лунали від щирого серця, з’явилася красуня Весна (Сковородка К.), прикрашена різнокольоровими стрічками й вінком.

          Хлопці й дівчата разом з Весною залюбки водили хоровод, грали в ігри, проводили обряди «закликання весни і птахів», «топтання рясту», «в’язання стрічки». І сталося диво: в цей день на похмурому, сірому небі з’явилося довгоочікуване сонечко, усміхнулося і до кожного доторкнулося своїми теплими, лагідними променями, під час «топтання рясту» Орловська Валентина Миколаївна одужала і у неї з’явився голос; та найбільше учасників дійства вразив неочікуваний переривистий спів солов’я, що прозвучав як підтвердження тому, що весна дійсно наступить і всі перелітні птахи неодмінно повернуться до рідного краю.

          Всі від проведеного свята отримали неабияке задоволення, гарний, піднесений настрій. І це дуже добре, тому що позитивне життєве налаштування – це запорука здоров’я.

          Фоторепортаж можна переглянути за посиланням Закликання весни і птахів (2019 рік).