"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Війна. Рядки спогадів, свідчень, досліджень

        70 років відділяє нас, сучасників, від буремних, оповитих доблестю, славою і гіркотою  подій війни. Тим ціннішими стають спогади учасників війни викарбувані на сторінках книг, мемуарів. Вашій увазі пропонується анотації видань, що міститься у фондах і експозиціях шкільного історико-краєзнавчого музею і розповідають про історію села у роки війни.

        Олександр Покришкін. «Небо війни». Київ,  видавництво Політичної літератури ,1982 р.

Книги тричі Героя Радянського Союзу, маршала авіації  Олександра Івановича Покришкіна – правдива розповідь про героїзм радянських льотчиків в роки Другої Світової  війни.  В цій книзі відтворено багато  епізодів напружених  повітряних зіткнень  наших славетних соколів з фашистськими асами в радянському небі, над територіями Польщі, Чехословаччини і Німеччини. Від бойових польотів в перший день війни до останніх боїв з ворогом над його лігвом – такий славетний шлях наших мужніх льотчиків відображає ця книга.  Один із її епізодів розповідає про події, що пов’язали О.І. Покришкіна  з селом Мала Токмачка у жовтневі дні 1941 року.

        Микола Михайлович Румянцев «Червоні лампаси». 2-е вид., Доп. Еліста Калмицьке  книжкове  вид-во 1985

Книга спогадів командира 150-го гвардійського винищувально-протитанкового артполку 5-го гвардійського  Донського  козачого кавалерійського корпусу  правдиво відображує події, в яких автору довелося приймати участь. В книзі показано героїзм та мужність козаків Дону, доблесть воїнів, які воювали в складі  5-го гвардійського  Донського  козачого кавалерійського корпусу 

Один з розділів книги – «Бій під Малою Токмачкою» - розповідає про звільнення  села Мала Токмачка у вересні 1943 року  бойовими підрозділами 150  ВПАП. За звільнення села, командир  батареї  150  ВПАП  С.Ю.Білий, був удостоєний звання  Героя Радянського Союзу.

        Іван Скоморохов. «На очній ставці з минулим» Книга 1. Ростов на Дону. Видавництво «Приазовський край» 2002 р.

В своїй книзі «На очній ставці з минулим», автор І.Г.Скоморохов в художній формі суворо дотримуючись історичних та документальних фактів, розповідає про своїх побратимів – молодих і завзятих, відважних і мужніх захисників Батьківщини – донських козаків, які не жаліли своєї крові, ні свого життя заради перемоги над нацистськими загарбниками.

Видавництво присвячено 60-річчю з дня формування 5-го Гвардійського Донського козачого кавалерійського Червонопрапорного Будапештського корпусу.

150 ВПАП, що входив до складу корпусу, приймав участь у звільненні села Мала  Токмачка  у вересні 1943 року.

          Іван Скоморохов. «На очній ставці з минулим» Книга 2 . Ростов на Дону. Видавництво «Приазовський край» 2002 р.

В другій книзі «На очній ставці з минулим» автор, ветеран 5-го Гвардійського Донського козачого кавалерійського корпусу в художній формі продовжує хронологічну послідовність описування мужності донських козаків в боях з нацистськими окупантами.

          Іван Скоморохов. «На очній ставці з минулим» Книга 3 . Ростов на Дону. Видавництво «Приазовський край» 2005 р.

В заключній частині трилогії автор закінчує свою документальну, виражену в художній формі, розповідь про переможний шлях  5-го Гвардійського Донського козачого кавалерійського корпусу в боях з нацистськими загарбниками восени 1944 року, про участь в Будапешстській операції, про зустріч довгоочікуваної перемоги в Австрійських Альпах і подальшу долю козаків.

           Н.І. Кузьменко, В.Манжура   Вартові пам’яті . Запоріжжя,  АА  Тандем, 2014

   В цьому виданні  вперше в Україні розповідається про музеї  бойової слави, які створені і діють  на території Запорізької області. Книга укладена як дорожня карта звільнення регіону від нацистських  загарбників у вересні 1943 – лютому 1944 року та присвячена 70-річчю звільнення України. Науково-популярне видання доповнюють  фотографії музейних експозицій та унікальних експонатів. В останньому розділі представлені знімки солдатських меморіалів та пам’ятників над братськими могилами воїнів, загиблих в роки Другої світової війни.

     Присвячується  Музеям бойової слави Запорізької  області. 70- річчю  звільнення України від нацистських  загарбників.

     У книзі міститься розповідь  про наш шкільний історико-краєзнавчий музей, зокрема про його експозиції присвячені подіям війни 1941-1945 років.

      Інформацію про учнівські дослідження з питань історії нашого краю у роки Другої світової війни ви можете знайти в роботах: «Іван Йосипович Проскуров. Злет і падіння земляка в умовах тоталітарного сталінського режиму. Дослідження процесу на прикладі однієї особи в документах і матеріалах», «Остарбайтери – українські примусові робітники нацистської Німеччини. Дослідження загального змісту процесу та його реалізації на прикладі села Мала Токмачка, Оріхівського району, Запорізької області», «Н.М.Румянцев. "Красные лампасы." Бой под Малой Токмачкой. (Воспоминания командира 150 ИПАП Николая Михайловича  Румянцева об освобождении села Малая Токмачка Ореховского района Запорожской области 18 сентября 1943 года)» на сторінці «Шкільний музей» в розділі «Наші дослідження».