"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Відновлено історичну справедливість

     Нинішній рік за указом Президента є роком Української революції. Першою в області Оріхівщина увінчила пам'ять її героїв.

     21 листопада у центрі Оріхова біля районного краєзнавчого музею зібралися представники району та Оріхівської громади на урочистості  з нагоди Дня Гідності та Свободи.

     Завдяки ініціативі наших земляків та небайдужих меценатів-патріотів Оріхівщини – Івана Панченка, Анатолія Завгороднього, Руслана Барка, Юрія Крячка, Миколи Вініченка, Сергія Макухи, Валерія Науфока – були виготовлені меморіальні дошки «100 років боротьби. Українська революція 1917 - 1921» та активному учаснику Української революції, який підтримав діяльність Оріхівського товариства «Просвіта», Василю Хомичу Проході.

     Меморіальні дошки встановлено відповідно на будинку Оріхівського районного краєзнавчого музею та на приміщенні спортивного залу Оріхівського НВК №2, що по вул.Покровській, де в давні часи знаходилося Оріхівське товариство «Просвіта».

     Як тепер відомо 100 років тому внаслідок ослаблення політичного й морального занепаду Російської імперії, зречення царя Миколи ІІ від престолу, в Україні одразу почалась своя революція – національна. Велелюдні  демонстрації, маніфестації під національними синьо-жовтими прапорами проходили щодня з вимогами самоврядування та утворення українських органів влади, тобто поновлення національної державності  усіма демократичними свободами. Такою владою стала Центральна рада.  Одразу було задекларовано утворення свого війська, валюти та податкової системи. А вже ІІІ Універсалом проголошено утворення Вільної Української Народної Республіки (УНР). Перша дошка, встановлена на будинку Оріхівського районного краєзнавчого музею відтворює загальнонародну підтримку цього знаменитого акта у нашому Оріхівському краї.

     Друга пам’ятна дошка відновлює пам'ять  про одного з героїв, що боролися за незалежність України, утверджували українську державність і постраждали  за неї – нашому землякові, підполковнику армії УНР Василю Хомичу Проході, голові Оріхівської «Просвіти», професійному військовому, громадському діячеві та публіцисту, «який боровся за правду і не розминувся з нею до смерті», хоч і відбув 11-річне заслання на Воркуті та Комі АСРР.

     В заході присвяченому Дню Гідності та Свободи з патріотичною піснею «Козаки» прийняв участь учень 7 класу нашої школи Аніщенко О.

     Фоторепортаж ви можете переглянути у фотоальбомі: Відновлено історичну справедливість (2017 рік).