"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Тиждень доблесті, пам’яті, шани …

     Минули десятиліття після жахливих подій Другої світової війни, але ми свято бережем світлу пам'ять про загиблих у тих боях. Кожного року до дня визволення нашого села від загарбників проводиться туристичний велопробіг по місцях бойової слави, екскурсії, історичні уроки. Не виключенням став і цей навчальний рік.

      Так 13 вересня учні 10 та 11 класів під керівництвом вчителя Захисту Вітчизни Борисенка О.Ю. здійснили велопробіг до пам’ятного знаку на місці бою 150-го гвардійського артилерійського протитанкового полку за визволення с. Мала Токмачка та пам’ятного знаку «Врятоване поле» загиблим односельчанам у роки Другої світової війни.

     14 вересня, в суботу, на шкільному стадіоні відбувся XІХ турнір з міні-футболу пам’яті Героя Радянського Союзу Спиридона Юхимовича Білого за результатами якого команда школи посіла ІІІ місце.

     16-го вересня на екскурсію до нашого шкільного історико – краєзнавчого музею, яку проводить директор школи вчитель історії Гамов О.Г. було запрошено традиційно учнів 1-х та 5-х класів, де вони поринули в наше історичне минуле.

     17 вересня учні 6-го класу разом із вчителем історії Домбровським  Віктором Миколайовичем побували на екскурсії пам’ятними місцями села Мала Токмачка, приуроченій до святкування Дня села 18 вересня.  Вони переглянули пам’ятний знак біля будинку культури,  присвячений 220 річчю з дня заснування села, та меморіальний комплекс, присвячений воїнам односельчанам та воїнам визволителям нашої  Малої Токмачки.

     18 вересня учні 7-го класу разом із вчителем історії Гамовою Т.В. у пізнавальну мандрівку пам’ятними знаками нашого села під гаслом  «Знати, пам’ятати, шанувати». Згадали історичні умови заселення даного регіону України, легенди про походження назви рідної села, імена та справи славетних земляків, побували на Меморіальному комплексі загиблим односельчанам та воїнам – визволителям у період Другої Світової війни 1039-1945 рр. вклонилися подвигу цілого покоління трудівників та воїнів.

     Також, цього дня у рамках щорічних заходів, присвячених звільненню села, було організовано автобусну екскурсію для учнів 8-го класу на «Врятоване поле» ( пам’ятний знак присвячений мужнім односельчанам, які ціною власного життя врятували заміноване нацистами колгоспне поле, що пролягало від Бузинної балки і до Ягідної)  і місце битви за звільнення села с. Мала Токмачка (пам’ятний знак приурочений героїчному подвигу визволителів 150-го винищувально-протитанкового артполку Донського козачого корпусу, якою командував лейтенант С.Ю.Білий).

     На завершення такого насиченого тижня доблесті, пам’яті, шани було проведено урочисту лінійку присвячену 76 річниці з Дня визволення села Мала Токмачка від нацистських окупантів.

     Фоторепортаж можна переглянути у фотоальбомі Тиждень  доблесті, пам’яті, шани … (2019 рік).