"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Свято Водохреща

          Водохреща (19 січня) – це останнє різдвяно-новорічне свято. Здавна існує традиція святити цього дня воду. Зранку чоловіки йшли до річки чи ставка, вирубували з льоду хрест, ставили його поруч з ополонкою і обливали  червоним буряковим квасом. Під обід священик, виголосивши молитву, освячував воду, занурюючи в ополонку срібний хрест. Після цього селяни випускали в повітря кілька пар голубів.

          Водохрещенську воду вважали лікувальною. Дівчата у посвячену воду клали калину чи коралі й умивалися, «аби щоки були рум'яні». В Україні на Водохреща вже не колядували, натомість священик обходив селян, окроплював водою хати, малював хрести на дверях.

         Саме для духовного виховання учнів наша школа постійно підтримує зв'язок з настоятелем храму Вознесіння Христового протоієреєм Іоанном Бісьмаком.

        20 січня 2020 року в завершальні дні  циклу новорічно-різдвяних свят –після свята Водохреща до нашої школи завітав настоятель храму Вознесіння Христового протоієрей Іоанн. Він здійснив освячення всіх бажаючих учнів, вчителів та працівників школи. Привітав зі святами, побажав здоров'я, злагоди та учспіхів у навчанні.

        Фоторепортаж можна переглянути у фотоальбомі Свято Водохреща (2020 рік).