"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Свято останнього дзвоника

      Промайнув іще один навчальний рік. Настала хвилююча мить свята Останнього дзвоника. І для учнів, і для вчителів це чудова шкільна традиція, тепле родинне свято, яке не можна нічим замінити.

      2019-2020 навчальний рік  школярі закінчують дистанційно 29 травня. На жаль,  цього дня діти не зберуться на шкільних подвір’ях на свято Останнього дзвоника, тому що масові заходи не передбачені в період карантину.

      Передувало цьому більш як двомісячне онлайн-опанування навчального матеріалу. За короткий термін педагогічний колектив перелаштувався й перейшов на викладання навчальних дисциплін із елементами дистанційного навчання. Викладачі освоїли нечувані та незнані до цього часу онлайн - сервіси й інші засоби комунікації для того, щоб усе-таки не втратити контакту з учнями та дати їм можливість засвоїти матеріал.

     Останній дзвінок для випускників  підводить риску, ставить крапку в багаторічному освітньому марафоні з усіма його уроками і змінами, контрольними роботами та домашніми завданнями. 

      В першу чергу,  подяка вчителям, які вкладають свої знання, а також частинку душі та серця, добро та ентузіазм в дітей, щоб в майбутньому вони були успішними.

     Для всіх  цей рік навчання був особливим і по-своєму неповтовним, і  багато незабутніх вражень залишилося в наших серцях.

     Першого вересня діти із задоволенням сіли за парти . На першому уроці   «Наша  Батьківщина – Україна»  , як і завжди, згадували пам’ятні моменти історії України, традиції її народу, його єдність у  важкі часи випробувань.

     У кожної людини є Батьківщина – велика і мала . Мала – це будинок , вулиця , школа, місто , де людина народилася і живе, а велика Батьківщина – це його країна , яка найбагатша в світі. Україна славиться вченими, письменниками, великими мандрівниками...

    Наше село – земля особливої долі, особливих людей, особливої історії. Історії легендарної, давньої, героїчної.

   18 вересня відзначили  річницю з Дня визволення села Мала Токмачка від нацистських окупантів.

    Напередодні, 13 вересня, учні 10-11 класів  разом із вчителем Захисту Вітчизни здійснили велопробіг до пам’ятного знаку на місці бою 150-го гвардійського артилерійського протитанкового полку за визволення с. Мала Токмачка та пам’ятного знаку «Врятоване поле» загиблим односельчанам у роки Другої світової війни.

   14 вересня, в суботу, на шкільному стадіоні відбувся XІХ турнір з міні-футболу пам’яті Героя Радянського Союзу Спиридона Юхимовича Білого, а учні школи провели операцію «Світанок», привітавши старожилів села зі святом.

   Традиційно 18 вересня в школі проводиться загальношкільний збір Пам’яті, де згадали героїв-визволителів хвилиною мовчання і покладанням квітів вшанували полеглих односельчан в роки війни.

    Для учнів 1-их та 5-их класів директор школи провів екскурсію у шкільному історико-краєзнавчому музеї «Імена, які стали легендою». Для учнів 6 класу Домбровський В.М. провів урок історичної пам’яті «То рідної землі минула доля». Учні 7 класу разом із вчителем історії Гамовою Т.В. відправились у пізнавальну мандрівку «Пам’ятні знаки в нашому селі ». Для  восьмикласників була організована поїздка по місцях Бойової Слави на території Малотокмачанської ОТГ (педагогічний супровід здійснювали вчитель історії Домбровський В. М. та вчитель української мови та літератури Рябуха Л.В.)

   День села – це важлива і хвилююча подія для кожного сільського жителя. Це не просто свято, це свідчення єдності та самоорганізованості.

   Ми сильні, вольові, здорові і кожного разу це підтверджуємо, беручи участь у спортивних змаганнях з баскетболу, легкої атлетики, настільного тенісу ,шашок ,стрибків через скакалку, дзюдо, футболу, де захищаємо честь школи , отримуючи призові місця.

  23 листопада вшанували пам’ять жертв Голодомору  в Україні 1932-1933р.р. та  взяли участь в акції «Запали свічку».

   До Дня Збройних Сил України між учнями 8 – 11 класів проведені змагання зі стрільби з пневматичної гвинтівки , а на базі воєнізованого підрозділу ОВК №88 учні 10 та 11 класів, під керівництвом вчителя курсу «Захист Вітчизни» Борисенко О.Ю. ,  -практичні заняття з навчальною зброєю – автоматом Калашникова та пістолетом Макарова.

   Щорічно  школярі  залюбки беруть участь благодійних акціях: продовольчому ярмарку, «Серце до серця», «Подаруй книгу бібліотеці» та   ін.
 У нас завжди залишаються яскраві  враження від зустрічей з цікавими особистостями: артистами Запорізької обласної філармонії, працівниками Оріхівського відділення поліції, Державної служби надзвичайних ситуацій, ОВК – 88.

   Щоб було довкола чисто і красиво, ми озеленюємо класи і  шкільну територію, беремо активну участь у зелених толоках нашого рідного села, організовуємо виставки композицій з природного матеріалу «Мереживо осінніх барв».
 Також не забуваємо, що ми – майбутнє своєї держави і тому ретельно обираємо майбутню професію, маємо зустрічі з представниками різних навчальних  закладів , фахівцями Оріхівського центру зайнятості, щоб ознайомитись з тим чи іншим фахом.

  Велика увага приділяється організації корисного і змістовного дозвілля школярів. Це і екскурсії «Стежками рідного краю», і поїздки до міста Запоріжжя ( музей історії зброї , музей техніки «Фаетон», Національний заповідник «Хортиця», Запорізька обласна філармонія, Запорізький обласний театр юного глядача).

   Новий рік – це час дива та виконання бажань. Новорічний цикл  був наповнений різноманітними заходами: відвідування  концертного  залу  ім. Глінки ( новорічна шоу-програму «Казковий BOOM») ,  Запорізького обласного театру  юного глядача (мюзикл в одній дії «Лісова казка»),  Запорізького  цирку ( вистава «Новорічний карнавал»).  Запорізька обласна федерація дзюдо провела  «Дитячий традиційний турнір із дзюдо на призи Діда Мороза», в центрі села біля сільського будинку культури відбулося урочисте відкриття новорічної  ялинки До Дня святого Миколая, а  працівники шкільної їдальні, щоб привітати учнів, виготовили смаколики у вигляді коників та балерин,   маленькі янголята привітали кожен клас зі святом , проведена   виставка під назвою «Новорічна красуня» та новорічні ранки по групах класів. А  завершенням було на свято Меланії та Василя вітання театралізованим дійством від працівників СБК .

    Чим далі від нас шкільні роки, тим теплішими і ціннішими стають спогади про школу.   І так прекрасно, що існує давня традиція збирати випускників різних років на вечір зустрічі.  У нашій школі традиційно в першу суботу лютого було по особливому урочисто, світло і затишно. І не спроста, адже ми радо приймали й вітали випускників різних років.

     Під час проведення традиційного святкового концерту кожен із присутніх мимоволі поринув у безтурботні шкільні будні, а у «живій» розмові з вчителями  уявно пережив ще раз найяскравіші моменти навчання.

     У дні весняного пробудження й оновлення людство вшановує жінку.  6 березня у актовій залі школи відбувся святковий концерт, присвячений Міжнародному жіночому дню. Цікаво, тепло, весело і піднесено пройшло свято у нашій школі. Лунали слова-привітання рідним матусям, бабусям, сестрам, вчителям. Порадували присутніх неочікувані передбачення на майбутній рік, заряд позитивної енергії подарував показ мод у виконанні учнів перших класів. Вогник у очах подарували учні старших класів цікавими гумористичними інсценізаціями та піснями.
    Про навчання в школі  можна багато чого згадати. Весела шкільна пора залишить прекрасні спогади в нашій пам’яті та серцях про найкращі роки нашого життя. А зараз ми насолоджуємось шкільною дружбою і вчимося бути справжніми, красивими душею, гідними людьми.
    Сподіваємося, що після закінчення школи ми й надалі будемо залишатися дружною командою, часто будемо зустрічатися з однокласниками, відвідувати наших вчителів, провідувати школу і звичайно згадувати той безтурботний час, проведений за шкільною партою!

   Відеоматеріал ви можете переглянути за посиланням Свято останнього дзвоника