"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

«Що посіяне – те й пожнеш...»

     Вийшов у світ підручник для підготовки студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр» за спеціальністю «Агрономія» у вищих навчальних закладах ІІ-ІV рівнів акредитації. У складі авторського колективу є прізвище нашої односельчанки Захарової Віри Олексіївни (Чубир).

     Віра Олексіївна народилася в селі Мала Токмачка 02 липня 1939 року в сім’ї колгоспника. Закінчила   школу і розпочала навчання у Василівсьому зооветеринарному технікумі. Після його закінчення отримала направлення  на роботу в Червоноармійський район. Але не про таку роботу мріяла молода жінка. ЇЇ приваблювала наука і це привело її на хіміко-біологічний факультет Мелітопольського педагогічного інституту на заочне відділення. Деякий час Віра Олексіївна працювала у школі, викладаючи хімію та біологію.

     Далі переїжджає в місто Мелітополь. З 1978 року працює в Мелітопольському сільськогосподарському інституті молодшим науковим співробітником. Далі аспірантура в Московській сільськогосподарській академії на відділенні біології і соціології. Захистила дисертацію по біологічним речовинам плодів яблуні. Після захисту дисертації призначена старшим науковим співробітником, а з 1991 року працювала деканом в Мелітопольському інституті механізації, викладала сільськогосподарські дисципліни та економіку. Керувала дипломними та курсовими роботами  студентів. Має 40 дослідницьких робіт. Довгий час досліджувала становлення розвиток і сучасний стан насінництва, основні  властивості та технології вирощування насіннєвого матеріалу польових культур, якість посівного матеріалу та методи його аналізування.