"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Пам’ятки для учнів та батьків

Пам’ятка для учнів КЗ «Малотокмачанська ЗОШ І-ІІІ ст.» на період зимових канікул

1. Дотримуйтеся правил дорожнього руху. Перш ніж перейти дорогу переконайтесь у відсутності транспорту. Якщо до Вас наближаються транспортні засоби, слід почекати поки вони проїдуть і ні в якому разі не намагатися перебігати дорогу перед ними. Не грайтесь на тротуарі, біля доріг. Дотримуйтесь правил посадки в автотранспорт. На зупинці не стійте близько біля дороги. Переходьте проїзну частину тільки по пішохідному переходу і на зелений сигнал світлофора. Коли переходите дорогу, подивіться спочатку ліворуч, потім праворуч. Не виїжджайте на проїжджу частину на велосипеді. Для запобігання ДТП за участю дітей категорично заборонено кататися на санчатах, ковзанах, лижах (інших приладах для зимових розваг) на проїжджій дорозі, катання наданих предметах діти повинні здійснювати у спеціально відведених для цього місцях і під наглядом дорослих, батьків; категорично заборонене катання з гірок із виїздом на проїжджу частину дороги; у жодному разі не можна чіплятися за задній бампер машин для того, щоб покататися по проїжджій частині дороги – ці дії визначені вищою категорією небезпеки, що може призвести до ДТП, травмування й загибелі; для запобігання травмування можна кататися на ковзанах тільки у відведених для цього спеціальних місцях й на міцному льоду без розщелин;

Завжди пам'ятайте, що помилку, допущену на уроці, можна виправити, а помилка в дотриманні Правил дорожнього руху часто буває непоправною і від Вашої дисципліни на вулиці залежить Ваша безпека.

2. Щоб уникнути електротравм, категорично забороняється: наближатися до обірваних проводів ближче 8 м.; залазити на опори ліній електропередач; відчиняти двері та проникати в трансформаторні підстанції.

3.  Не грайтесь біля залізничного полотна, не кладіть на рейки предмети, не кидайте нічого у вікна потягу.

4.   Не грайтесь на виробничих, будівельних майданчиках та покинутих подвір’ях.

5. Не беріть в руки вибухонебезпечні та підозрілі предмети, а у випадку їх виявлення, необхідно повідомити дорослих.

6.  Не можна розпалювати вогнища і кидати в вогонь карбід, солярку, бензин тощо.

7.  Не грайтеся з бродячими собаками і кішками, дикими тваринами. Мийте руки після ігор, фізичної праці, відвідування туалету,  перед вживанням їжі.

8.  Не використовуйте піротехнічні засоби - це небезпечно!

9.  Не впускайте в будинок, квартиру незнайомих людей за  відсутності дорослих.

10. Якщо на вулиці хтось іде чи біжить за вами, а додому далеко, біжіть у найближче людне місце, або на подвір’я до знайомих.

11.  Якщо незнайомі дорослі намагаються вас захопити силою, чиніть опір, кричіть, гукайте на допомогу: "Допоможіть! Мене веде незнайома людина!"

12.  Не погоджуйтеся ні на які пропозиції незнайомих людей.

13. Не грайтеся з гострими, колючими та ріжучими, легкозаймистими та вибухонебезпечними предметами, вогнепальною та холодною зброєю, боєприпасами.

14.  Не вживайте лікарські препарати без призначення лікаря.

15. Під час спілкування по телефону не називайте адресу, номер свого телефону, не підтримуйте розмови з незнайомцями.

16. Під час святкування Нового року в школі, вдома або інших місцях чітко дотримуватися вимог протипожежної безпеки; не приходити на свято в одязі з легкозаймистого матеріалу; під час святкування не наближатися до новорічної ялинки, в її сторону категорично заборонено кидати будь-які предмети; не можна прикрашати ялинку іграшками, гірляндами не фабричного, або низької якості виробництва; заборонено використовувати відкритий вогонь під час новорічних свят (факели, свічки, феєрверки, бенгальські вогні, хлопавки тощо); застосовувати дугові прожектори, влаштовувати світлові ефекти із застосуванням хімічних та інших речовин, що можуть спричинити загоряння; встановлювати стільці, крісла, різні конструкції, виконані з пластмас і легкозаймистих матеріалів, а також захаращувати предметами проходи та аварійні виходи; не можна застосовувати для оформлення приміщень декорації та обладнання, виготовлені з горючих синтетичних матеріалів, штучних тканин і волокон (пінопласту, поролону, полівінілу тощо).

17. Під час масових заходів не відходьте від дорослих, не штовхайтеся, не бігайте, не йдіть напереріз. Ніколи не наступайте на кульку, пакет, картонну коробку, не стійте біля сміттєвих контейнерів та урн. Інколи такі речі можуть вибухати.

18.  Не ходіть гуляти без дозволу. Батьки завжди повинні знати, де ви перебуваєте. Збираючись на прогулянку, не вдягайте дорогі прикраси, які можуть стати причиною нападу на вас.

19. Про будь яку заподіяну вам шкоду повинні знати дорослі.

20. Дотримуйтеся правил поведінки біля водоймищ. Не грайся на березі річок, озер та ставків.

21. Дотримуйтесь правил безпечного користування сільськогосподарським, будівельним та іншим інвентарем.

22.  Не  збирайте та не вживайте в їжу гриби нашої місцевості та незнайомі рослини.

23.  Категорично забороняється  перебувати на вулиці пізніше,  ніж о 21.00.

24. При користуванні мережею Інтернет відвідуйте лише безпечні сайти. Не робіть реєстрацію і не надавайте персональні дані у мережі. Уникайте груп у соціальних мережах,  і інтернет-ігор, які можуть нести загрозу фізичному і психологічному здоров’ю.

 

Пам’ятка для батьків

Шановні батьки!

1. Перед кожною зустріччю дитини з вулицею не забувайте ще раз нагадати Правила дорожнього руху ( особливо це стосується користування велосипедом, роликами, ковзанами). Дуже важливо, щоб дитина не тільки запам'ятовувала, але й добре зрозуміла, що виконувати Правила дорожнього руху потрібно завжди і скрізь. Кращий спосіб навчання - це власний приклад у виконанні «дорожньої азбуки». Своєчасне прищеплення дитині навичок дотримання Правил дорожнього руху дозволить запобігти нещасних випадків на дорогах, зберегти найдорожче - життя і здоров'я.

2. Не дозволяйте доньці чи синові бути на вулиці без нагляду дорослих у вечірній та нічний час. (Після 21:00).

3. Наголошуйте про те, щоб діти нічого чужого не брали та своєю поведінкою не створювали криміногенної ситуації (бійки, крадіжки, брутальна поведінка).

4. Слідкуйте за гігієнічними вимогами щодо харчування дитини (особливо це стосується вживання грибів).

5. Пам'ятайте про проблеми, які стоять перед сучасною молоддю: куріння, пияцтво, наркоманія (у зв'язку зі становленням характеру Вашої дитини, прийміть до уваги те, що ніхто з підлітків не застрахований від них). Особливо зверніть увагу на друзів дитини.

6. Зверніть увагу на небезпеку поширення COVID-19, застудних захворювань та грипу.

7. Не залишайте дітей без нагляду!

8. Не дозволяйте дітям гратися і кататися на ставках та річці, не знаючи товщини їх замерзання. Якщо діти забажали покататися на човні, необхідно переконатися в його справності і з'ясувати, чи є в ньому рятувальні засоби. Під час таких прогулянок рекомендуємо суворо дотримуватись правил поведінки у човні.

9. Пояснюйте дітям, чому небезпечно грати в рогатки, стріляти з самопала, кидати ніж у ціль.

10. Попереджуйте самостійне перебування дітей біля річки і в лісі.

11. Ліки, отрутохімікати, пальне, боєприпаси тримайте під замком.

12. Дбайте про безпеку своїх дітей, дотримуючись правил безпечної поведінки в побуті. Виховуйте у дітей навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом, водою, побутовою хімією, ліками. Виділіть декілька хвилин на відверту розмову з дітьми. Пам'ятайте, ці хвилини вимірюватимуться ціною життя. А щоб неждана мить не стала початком великої біди - потрібно давати дітям чіткі знання і вміння, як діяти в тій чи іншій ситуації.

Пам'ятайте, що життя ваших дітей залежить в першу чергу від Вас самих!