"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Новорічні традиційні вітання

      За тиждень після коляди, напередодні Нового Року (за старим стилем), - Щедрий Вечір. Це - залишок стародавнього, імовірно, дохристиянського звичаю. За християнським календарем - це день преподобної Меланії. В народній традиції обидва свята об'єднались, і тепер маємо Щедрий Вечір, або свято Меланки.

      Маланка (Меланка, Меланки) - українське народне і церковне свято, вечір  напередодні  Старого Нового року,  або святого Василія Великого ( 14 січня); новорічний обряд з традиційним переодяганням у тварин і фольклорних персонажів.

     Меланка ходить від хати до хати зі своїм "почотом", до якого входять орач, сівач, дід, ведмідь, коза, журавель, циган з цигаркою і чорт з ріжками. Але заходять вони тільки до тих хат, де збираються дівчата, тож їм доводиться питатись у них дозволу зайти пощедрувати. Після веселощів хлопці і дівчата разом сідають до столу.

      Виховуючи повагу до українських традицій та звичаїв учні нашої школи Васильченко Д. (8 клас), Гуза Є.(9 клас), Анікєєва В. (9 клас) та Анікєєва В.( 10 клас) на чолі з директором сільського будинку культури Пасічник М.Ю та керівником гуртків Булавіною А. О. відвідали оселі наших односельчан, магазини, підприємства нашого села, привітали всіх із Різдвяними святами та провели обряд меланкування чим подарували гарні, святкові, позитивні емоції.