"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Навчання з цивільного захисту

     Згідно  Плану основних заходів ЦЗ школи на 2019 рік, в рамках місячника цивільного захисту, Тижня безпеки дитини,  з метою підвищення організованості та якості проведення об’єктових тренувань з питань цивільного захисту, залученням дітей до масово-роз’яснювальної  роботи з питань цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, набуття умінь і навичок свідомого, поважного ставлення до збереження здоров’я та   життя людей в умовах загрози і виникнення надзвичайних ситуацій,  підвищення рівня безпеки учасників навчально-виховного процесу, привернення уваги суспільства до безпечної життєдіяльності, запобігання травматизму дітей під час навчально-виховного процесу та в побуті, формування потреби у здоровому і безпечному способі життя, 26 квітня 2019 року в школі пройшов День цивільного захисту. Його проведенню передувала ретельна підготовка. Проведено наради з педагогічними та технічними працівниками щодо ознайомлення з нормативними документами  Міністерства освіти і науки України з питань підготовки учнів згідно з програмою ЦЗ. Уточнено склад учасників, які залучаються до підготовки й проведення Дня ЦЗ. Розроблено план підготовки та проведення Дня ЦЗ  за темою: «Правила поведінки  і дії  в надзвичайних та екстремальних ситуаціях». Проведено консультації для  класних керівників щодо підготовки та проведення Дня ЦЗ. Відбулися  навчання  особового складу формувань ЦЗ школи: групи зв’язку  і  оповіщення  (23 особи, учні 8 класу); групи  охорони  громадського порядку та спостереження  (7 осіб, учні 9, 10, 11 класів);  групи  пожежогасіння  (3 особи, працівники школи); групи матеріально-технічного забезпечення  (3 особи, працівники школи). Перевірено готовність формувань до об’єктових тренувань.

     На черговій учнівській лінійці 22.04.2019 року учнів школи було ознайомлено з основними цілями, завданнями, графіком проведення Тижня безпеки дитини та Дня ЦЗ.

     З 12 по 26 квітня на уроках основ здоров’я для учнів проводились практичні заняття, вікторини з питань цивільного захисту, виготовлено плакати «Безпека дитини». Підготовлено малюнки на конкурс «28 квітня - Дня охорони праці». Для учнів початкової школи четвертокласники підготували і провели інсценізований захід «Із вогнем будьте обережні! Вчіть правила протипожежні!»

      День ЦЗ розпочався із засідання Штабу ЦЗ на якому було остаточно узгоджено дії кожного учасника об’єктових тренувань (евакуація постійного складу школи на випадок пожежі).

      О 9.45, за попереднім сигналом, у вестибюлі школи зібралися група зв’язку  і  оповіщення, група охорони громадського порядку, група пожежогасіння та група матеріально-технічного забезпечення. Пролунали тривожні шкільні дзвінки – сигнал «Увага всім!». Особовий склад групи зв’язку  і  оповіщення, з уточнюючою інформацією про оголошення навчальної тривоги на випадок пожежі та проведення евакуації учнів і працівників з приміщення школи на шкільний стадіон, методом персонального оповіщення проінформували класні колективи, працівників школи про зміст сигналу "Увага всім!". Члени групи охорони  громадського порядку та спостереження взяли під свій контроль всі чотири виходи, через які проходила евакуація із приміщення школи та слідкували за рухом учнів  шкільними коридорами та по дорозі на стадіон. З класів учні виходили організовано у супроводі представника ланки зв’язку  і  оповіщення та вчителя, який проводив урок. Після того, коли учні і працівники школи покинули будівлю, представники групи охорони громадського порядку та спостереження перевірили всі приміщення на наявність людей і самі прибули на місце збору евакуйованих. Діяли вони чітко, злагоджено, все було відпрацьовано до автоматизму. Розміщенням учнів на стадіоні керувала ланка  охорони  громадського порядку та спостереження. Повну евакуацію учнів і працівників школи було проведено за 5,1 хв.    

    Організованість і дисципліну показали всі учні школи. По закінченню тренувань провели лінійку, де було підведено підсумки проведення об’єктових навчаннь. День цивільного захисту в школі проведений на належному рівні. Усі передбачені планом заходи виконано.

Фоторепортаж можна переглянути за посиланням Навчання з цивільного захисту   (2019 рік)