"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Навчальна практика (Пасіка - місце кропіткої праці і райської насолоди)

     Вже стало традицією під час навчальної практики відвідувати пасіку сім’ї Усенко. Не винятком став і цей рік. Учнів 7-8 класів радо зустріла господиня Тетяна Петрівна. Приємно, що цьогоріч до пізнавально-навчальних екскурсій долучилися і учні молодших класів (3 клас, класник керівник Величко І.М.). Яка насолода бути там, на пасіці.  Ми відразу вдихнули чисте повітря, голову задурманили різнотрав’я, квітковий пилок. Нас пригощали медом, що володіє божественним смаком, цілющим чаєм і розповідали про свою улюблену справу – бджільництво. На пасіці 50 вуликів але після пройденої зими збереглося 29 бджолосімей.  Це велика втрата, але з яким захопленням розповідала Тетяна Петрівна про основні етапи догляду за бджолами, виробництво меду і його цілющі властивості. В давнину бджолиний мед вважали їжею богів, царів і богатирів.

     Мед  — густа солодка маса, яку бджоли виробляють з нектару квітів. За походженням розрізняють квітковий (нектарний) і падевий мед.

     Квітковий мед бджоли виробляють з нектару квіток багатьох видів рослин. У більшості це суміш, яка утворюється при збиранні краплинок з кількох рівних медоносів, що одночасно цвітуть поблизу пасіки. Такий змішаний бджолами продукт називають збірним, або поліфлорним, медом, а коли у вулик надходить нектар майже з однієї медоносної рослини, його називають монофлорним. На пасіки збирають сорти монофлорного меду з  липи, соняшника, конюшини, білої акації, ріпака та інших рослин. Кожний має своєрідний смак, колір, відрізняється вмістом цілого ряду речовин, проте за хімічним складом всі сорти квіткового меду дуже близькі. В складі меду виявлено близько 300 речовин і зольних елементів. В ньому концентрується весь склад нектару, збагачений виділеннями спеціальних залоз бджіл. Деякі компоненти утворюються в результаті хімічних реакцій у комірках стільників.

     В останній час апітерапія (лікування хвороб медом і іншими продуктами бджільництва)  стала дуже популярною. Учні отримали можливість відчути на собі всі лікувальні властивості апітерапії від лікаря-апітерапевта Тетяни Петрівни.

     Ми вдячні за гостинність та щирість господарям, які на наше прохання проводять таку цікаву і пізнавальну екскурсію на своїй пасіці і запрошують влітку до себе на практику.