"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Навчальна практика (Лікувальна пасіка сім'ї Усенко)

     Вже стало традицією під час навчальної практики відвідувати пасіку сім’ї Усенко. Не винятком став і цей рік. 3 червня 2019 року учнів 7-А та 7-Б класів радо зустріла господиня Тетяна Петрівна зі своїм сином Михайлом Сергійовичем, пасічником у 6-му поколінні.

    Яка насолода бути там, на пасіці, усі відразу вдихнули чисте повітря, голову задурманили різнотрав’я, квітковий пилок. Господарі пасіки пригостили смачним медом, що володіє божественним смаком, цілющим чаєм і розповідали про свою улюблену справу – бджільництво. На пасіці 50 вуликів, але після пройденої зими збереглося 29 бджолосімей. Це велика втрата, але з яким захопленням розповідала Тетяна Петрівна про основні етапи догляду за бджолами, виробництво меду і його цілющі властивості. В давнину бджолиний мед вважали їжею богів, царів і богатирів.

    Мед — густа солодка маса, яку бджоли виробляють з нектару квітів. За походженням розрізняють квітковий (нектарний) і падевий мед.

    Квітковий мед бджоли виробляють з нектару квіток багатьох видів рослин. У більшості це суміш, яка утворюється при збиранні краплинок з кількох рівних медоносів, що одночасно цвітуть поблизу пасіки. Такий змішаний бджолами продукт називають збірним, або поліфлорним, медом, а коли у вулик надходить нектар майже з однієї медоносної рослини, його називають монофлорним. На пасіці збирають сорти монофлорного меду з липи, соняшника, конюшини, білої акації, ріпака та інших рослин. Кожний має своєрідний смак, колір, відрізняється вмістом цілого ряду речовин, проте за хімічним складом всі сорти квіткового меду дуже близькі. В складі меду виявлено близько 300 речовин і зольних елементів. В ньому концентрується весь склад нектару, збагачений виділеннями спеціальних залоз бджіл. Деякі компоненти утворюються в результаті хімічних реакцій у комірках стільників.

    Сім'я Усенко вже декілька років поспіль лікують хвороби медом та іншими продуктами бджільництва. Таке лікування, що стало дуже популярним, має назву — апітерапія. Учні отримали можливість відчути на собі всі лікувальні властивості від лікаря-апітерапевта Тетяни Петрівни.

    Ми вдячні за гостинність та щирість господарям, які на наше прохання проводять таку цікаву і пізнавальну екскурсію на своїй пасіці і запрошують влітку до себе на практику.

    Фоторепортаж можна переглянути у фотоальбомі Навчальна практика (Лікувальна пасіка сім'ї Усенко) (2019 рік).