"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Навчальна практика (Комбінат починається з … ароматів)

     5 червня 2019 року учні 6 класу побували на екскурсії на Оріхівському хлібокомбінаті “Хлібодар”. Зустрів усіх комбінат п’янким ароматом свіжоспеченого хліба, який збуджував страшенний апетит, наче до шлунку ще від учора не потрапило і крихти.

     Можна тільки уявити, які аромати стоять вночі, коли йде основне відвантаження продукції, аби до сьомої ранку хліб та булочні вироби потрапили в торгівельні точки, адже значну частину продукції підприємство видає в нічну зміну. Хоча і вдень працює немало людей, щоб свіжий хліб потрапляв у магазини і в другій половині дня. Адже процес випікання хлібу триває цілодобово та безперервно.

     Екскурсію нам проводила технолог виробництва Кононенко Наталя Іванівна. Разом із нею учні зайшли до величезного цеху – і одразу ж занурились у цікавий виробничий процес. У цеху гамірно, тепло і апетитно пахне печеним. Дещо тихіше на дільниці заквасок, де в чанах зріє збіжжя, відбувається таїнство народження хліба. В одні чани борошно тільки засипали, в інших вже підходило тісто або вже підійшло і його відвозили на суміжну дільницю.

     На сусідній дільниці тісто з чанів вивалювали у спеціальні ємкості, там воно вимішувалось, ділилося на порції і набувало форми буханців. Вручну їх тільки обсипали і викладали на кількаярусні лотки, аби вони підходили. Як тільки підходили, теліжки з лотками підкочували до печей і двоє молодих працівників вантажили у печі. Ми спостерігали за злагодженою роботою чоловіків: чіткі, вправні, відпрацьовані до автоматизму рухи, таке набувається лише з роками.

     Побували ми й на булочній дільниці, де працівниці саме робили рогалики. Крім рогаликів, булочок різноманітних видів, тут освоїли технологію виробництва пампушок із часником та іншої продукції. І випускають їх у великих обсягах, по кілька тисяч штук за зміну та переправляють їх у три області Запорізьку, Донецьку та Дніпропетровську.

     Наприкінці екскурсії всіх учнів пригостили смачними, запашними булками та свіжоспеченим хліб. Враження після екскурсії залишаться у всіх присутніх на довгий час.