"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Навчальна практика (Екскурсії до пасіки та столярні)

     Тиждень для учнів 10 класу почався з цікавої, пізнавальної екскурсії до пасіки та столярні сім’ї Кандибки. Вихованців нашої школи та їх класного керівника Васильченко Л.І. радо зустріли господарі Сергій Іванович та Світлана Федорівна. В народі говорять: «Працює, як бджілка». Так можна сказати і про їх сім’ю. В справах цілодобово, але знайшли час розповісти про свою улюблену справу – бджільництво.

     На пасіці 70 вуликів. Спілкування відбувалося в невимушеній атмосфері. Десятикласники поповнили свої знання про основні етапи догляду за бджолами, виробництво меду і продуктів бджільництва. Ознайомилися з будовою вулику та принципом роботи медогонки. Сергій Іванович показав як робити відводки бджіл в новий вулик, як розрізняти матку, трутня. Також учні почули розповідь про поведінку в сім'ї бджіл та  їх особливу ієрархію. Господар показав різні види вуликів: двоповерхові, звичайні, маленькі переносні, з очерету та з деревини. Сказав, що надає перевагу саме вуликам з очерету через те, що там зберігається тепло і відбувається терморегуляція. Сергій Іванович продемонстрував поетапне виготовлення такого вулика. Екскурсантів зацікавило саме те, що вулики, рамки господар робить своїми руками у своїй же майстерні.

     Учні відвідали і виробничу майстерню з деревообробними верстатами. В умілих руках столяра дерево слухняне і податливе, бо знає він і породи, і властивості, і дефект деревини. На верстатах, які є у майстерні Сергія Івановича, можна проводити практично усі деревообробні операції, але як говорить сам господар: «Доба всього 24 години і через це багато чого не встигнеш».

    Бджільництво, деревообробка, догляд за великою рогатою худобою – це все важка і кропітка праця, яка потребує багато сил, енергії, часу. Коли учні запитали про прибуток, то Сергій Іванович відповів: «Прибуток є, якщо не рахувати свою працю. Головне любити ту справу, якою займаєшся, вміти отримувати задоволення від того, що ти робиш». Влучно сказав  Гельвецій: "Щоб здивуватися, потрібна мить, а щоб зробити дивовижну річ, потрібні роки терпіння і наполегливої праці».

    По закінченню екскурсії відвідувачів пригостили свіжо викачаним ароматним медом. Ми вдячні за гостинність та щирість господарям, які на наше прохання проводять таку цікаву і пізнавальну екскурсію.

     Фоторепортаж можна переглянути у фотоальбомі Навчальна практика (Екскурсії до пасіки та столярні) (2019 рік).