"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

«Ми є, і Ми на варті»

     26 грудня 2018 року, учні нашої школи зустрілись з випускником  Запорізького національного університету, археологом, воїном  Збройних сил України, учасником АТО, головою обласної організації ветеранів АТО Зайцевим В'ячеславом  Олексі́йовичем, головою районної організації ветеранів АТО – Намлієвим Віталієм Федоровичем, краєзнавцем – Панченком Іваном Васильовичем. Під час зустрічі було проведено презентацію документального фільму «Січ», в якому переплелися між собою дві сюжетні лінії: історія запорізького, козацького краю та незламний дух воїнів АТО.

      «Січ» – документальний фільм про імунітет України проти вірусу «русского мира». Герої стрічки – українські військовослужбовці, добровольці, учасники бойових дій на Сході України, сучасні козаки та отамани Запорізької Січі, активісти та волонтери.

     Одним із героїв стрічки є В’ячеслав Зайцев  - кіборг, етнічний росіянин, історик і учасник бойових дій з березня 2014-го року, який пояснює, чому «Україна є і буде». Стрічка висвітлює події 2014 року, коли на українській землі з’явились перші російські окупанти та реакцію на це місцевого населення Запоріжжя, зокрема самоорганізацію людей для захисту міста та появу перших батальйонів у зоні АТО з військовими із Запоріжжя.

     Насправді ця ситуація з російською агресією, нашою революцією і теперішньою розбудовою України не почалася у 2014 році. Це ланки одного процесу. Насправді українська нація розпочалася з козацьких земель, ми стоїмо на цьому фундаменті, на цій землі, яка завжди прагнула державності. Звичайно, що ці козацькі місця і, зокрема, місто Запоріжжя не могло не відреагувати по-іншому, коли ворог з’явився вже не із Заходу, а зі Сходу.

     Власне, «Січ» і є фільмом про «антидот», який  передається через дотик, звук, слово і рятує країну в найважчі часи. Це фільм про здатність нашої землі до самозахисту. Це фільм про те, як свобода проростає через «імперський граніт».

     Після перегляду документального фільму учні задавали безліч запитань та отримали на них повні відповіді, висловлювали свою думку щодо переглянутого сюжету.

     По закінченню зустрічі авторам фільму було вручено подяку, що засвідчувала їх активну життєву позицію, зусилля з героїко-патріотичного виховання молоді.

    Документальний фільм «Січ» можна переглянути за посиланням: «Січ».

     Фоторепортаж можна переглянути за посиланням: «Ми є, і Ми на варті» (2018 рік).